2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Hét csecsemőt megölt és további hat ellen követett el gyilkossági kísérletet egy brit ápolónő

Bűnösnek ítélte a manchesteri koronabíróság azt a 33 éves brit nővért, aki hét csecsemőt ölt meg az északnyugat-angliai Chester kórházában, írja a Guardian. Lucy Letby esetéről már korábban is írtunk: az ápolónő 2011-ben kezdett el dolgozni az intézményben, az évek alatt viszont több gyilkossági kísérletet is elkövetett a szülészeten.

A rendőrség 2017-ben kezdett el nyomozni Letby ügyében, majd 2018-ban és 2019-ben is őrizetbe vették – de mindkét esetben szabadon engedték. 2020-ban harmadjára is letartóztatták, majd vádat is emeltek ellene.

A bírósági ítélet szerint volt, hogy Letby levegőt fecskendezett az újszülöttek testébe, egyes esetekben szétzúzta a rekeszizmaikat, egy esetben pedig egy csövet nyomott le egy csecsemő torkán. Kétszer is előfordult, hogy egy-egy gyermek etetőzacskóját inzulinnal töltötte meg.

Koraszülött csecsemők is voltak Letby áldozatai között, köztük egy 10 héttel és egy 15 héttel korábban született újszülött is. Volt gyermek, aki ellen két gyilkossági kísérletet is elkövetett – de egy esetben négyszer is megpróbált megölni egy szülészeten kezelt csecsemőt.

Lucy Letby az otthona előtt letartóztatásakor 

 

A hét gyilkosság mellett további hat gyerek ellen követett el gyilkossági kísérleteket az ápolónő.

A pénteki tárgyaláson Letby nem volt jelen, az áldozatok szülei viszont igen. Többen is sírtak az ítélet kihirdetésekor, a tárgyalóteremben felolvasott közös nyilatkozatukban pedig azt írták: „Igazságot szolgáltattak, de egy ítélet sem tudja elmulasztani azt az elképesztő fájdalmat, dühöt és szenvedést, amelyet mindannyiunknak át kellett élnie.”

A chesteri kórház az ítélet után azt közölte, rendkívül sajnálják azt, ami a kórházban történt, és az ő munkatársaikat is lesújtották az esetek: „Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy levonjuk a tanulságokat. Lucy Letby távozása óta jelentős változtatásokat hajtottunk végre a működésünkben.”

A bírósági ítélet szerint Letby „kitartóan, számító módon és hidegvérrel” követte el a gyilkossági kísérleteket. Egyelőre csak Letby bűnösségét mondták ki – várhatóan hétfőn derül ki, milyen büntetés vár a 33 éves nőre, a Guardian szerint életfogytiglani börtönt kaphat.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató