2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Kubatov: Karácsonyék korábban gáncsolták volna, ma már pózolnak az atlétikai világbajnokságon

Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina évekig próbálták ellehetetleníteni az atlétikai vb-t stadionstoppal, ma azonban már pózolnak a rendezvényen – írta Facebook-bejegyzésében Kubatov Gábor, a Fidesz alelnöke.

A fővárosi baloldal a 2019-es önkormányzati választási győzelme óta folyamatosan zsarolja a kormányt, most azonban különböző kommunikációs trükkökkel megpróbálja elsimítani az elmúlt évek nyilatkozatait.

„Karácsony Balfék Gelgely és Baranyi Krisztina évekig próbálták ellehetetleníteni az atlétikai vb-t: stadionstoppal, főpolgármesteri vétóval és a tömegközlekedés leállításával fenyegettek minket. A baloldal jóformán semmit nem tett hozzá a világesemény megvalósulásához, de a pózolás meg a fotózkodás az megy” − írta Facebook-bejegyzésében Kubatov Gábor. 

A Fidesz alelnöke által megosztott képen Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina látható. Annak ellenére, hogy a baloldal megfúrta volna a beruházást és a rendezvényt is, Baranyi Krisztina Facebook-bejegyzésében ma már azt állítja, ha ők nincsenek, akkor az atlétikai világbajnokság után „csak aszfalttal és térkővel körbevett monstrum maradt volna”. Így viszont a kormányzati beruházásból megvalósuló stadiont és környékét Baranyi ma már saját érdemeként adná el a budapestieknek.

Zsaroltak az atlétikai világbajnokság lemondásával

Az igazság azonban az, hogy a fővárosi baloldal a 2019-es önkormányzati választási győzelme óta folyamatosan zsarolja a kormányt az atlétikai világbajnokság lemondásával. Emlékezetes: Karácsony Gergely az elmúlt hetekben is azzal fenyegetőzött még, hogy a megnyitó napján tüntetést szervez az atlétikai stadion elé, ha a kormány nem fizeti ki az Egészséges Budapest program forrásainak fennmaradó részét. A múlt hónapban Karácsony még azt is kijelentette, hogy nem vesz rész a világszerte közvetített sportesemény megnyitóünnepségén. 

Arról is beszélt: a vb nyilvánosságát arra fogják felhasználni, hogy elmondják, a kormány nem tartotta be a szavát, a kabinet által ígért forrásoknak csak közel a fele érkezett meg a kerületekhez. Ű

Emlékezetes az is: a The Economistnak adott interjúban nemcsak a magyar miniszterelnök fizikai adottságain gúnyolódott, de a lap megjegyzése szerint Karácsony „egy drága atlétikai stadion ellen kampányolt”. „Döntöttem a Diákvárosról, az atlétikai vb-ről és a budapesti közlekedést segítő intézkedésekről is” – írta két éve a Facebookon megosztott videójához Karácsony Gergely. A főpolgármester akkor azt is bejelentette, hogy a Fővárosi Közgyűlésnek azt javasolja majd, hogy Budapest vonja vissza a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezéséhez szükséges hozzájárulását.

Minden eszközzel

Baranyi Krisztina 2019-ben úgy fogalmazott: „Egy atlétikai stadion építését minden eszközzel akadályozni fogom, és ahhoz nem adom a beleegyezésemet, mert az egy olyan beruházás, ami Ferencváros legértékesebb telkét veszi el.” Ferencváros baloldali polgármestere idén áprilisban pedig azzal fenyegetőzött, hogy éppen az augusztusi atlétikai világbajnokság idejére fogyhat ki a pénzből Budapest, így az olimpia utáni második legnézettebb sportesemény ideje alatt állhat le a fővárosi tömegközlekedés. 

„Ha ez a túlélőcsomag nem lesz, akkor augusztusra, az atlétikai világbajnokságra – amely, mint tudjuk, önöknek nagy szívügye, a miniszterelnöknek egy gyémánt a sportkoronáján – fog leállni ez a város, és leáll a tömegközlekedés is. Hát milyen nemzetközi szégyen lenne ez mindannyiunknak!” – fogalmazott Ferencváros baloldali polgármestere.

Az atlétikai vb kezdete előtt néhány nappal aztán Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina, Fürjes Balázs, valamint Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár társaságában találkozhattak Sebastian Coe-val, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnökével. A ferencvárosi Fidesz korábban arról értesült: ötven ingyenjegyet kapott a ferencvárosi önkormányzat az atlétikai világbajnokságra. 

Budapest sportváros

A baloldal megváltozott kommunikációjában mára feltételezhetően közrejátszik az is, hogy a kormány támogatásával épített sportkomplexumok és maga Budapest is egyre több nemzetközi elismerésben részesül a sportrendezvények miatt. A svájci BCW tanácsadó cég és PR-ügynökség például idén is elkészítette a világ legjelentősebb sportvárosainak rangsorát, amelyben Budapest – a lista történelme során először – a 10. helyen szerepel. 

A rangsor összeállításakor figyelembe veszik, hogy hány sporteseményt rendezett az adott város a vizsgált időszakban, hogy a szakmabeli szakértők mennyire értékelik az adott várost, illetve hogy milyenek a város kilátásai a jövőre nézve. 

Rendkívül hangsúlyosan veszik számításba, hogy a város nemzetközi sportesemények szervezése terén mennyire számít rutinosnak – fővárosunkat a vizes vb-nek és a labdarúgó Európa Liga-döntőnek köszönhetően kiemelten értékelhették. Szintén sokat nyomhatott a latban a fővárosi sportlétesítmények építése, fejlesztése, valamint az atlétikai világbajnokság megszervezése is.

A lista élén egyébként Párizs foglal helyet, megelőzve a második Los Angelest és a harmadik Londont.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató