2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Putyin beszéde szólt a lengyel vasút hangosbemondójából

Vizsgálatot indított a lengyel hírszerző ügynökség, miután szombat éjjel hackertámadás érte a helyi vasúttársaságot, ami miatt mintegy 20 vonat leállt. A kibertámadók a kommunikációs rendszert is összezavarták, az állomások hangosbemondóin az orosz himnusz és Vlagyimir Putyin beszéde szólt.

Ismeretlen hackerek szombat éjjel feltörték a lengyel vasúthálózat rendszerét, összezavarva a vonatforgalmat az ország északnyugati részén.

A támadás a Szczecin város közelében közlekedő vonatokat érintette, 

KÖRÜLBELÜL 20 VONAT ÁLLT LE.

A helyi sajtó szerint a rendszert órákon belül helyreállították. Hozzátették, a hackerek nem csak a járatokat állították meg.

A KIBERTÁMADÁS KÖVETKEZTÉBEN A VASÚTTÁRSASÁG MEGSZOKOTT SZIGNÁLJA HELYETT TÖBB ALKALOMMAL AZ OROSZ HIMNUSZ VAGY VLAGYIMIR PUTYIN BESZÉDE SZÓLT A HANGOSBEMONDÓKBÓL.

A BBC kiemeli, Lengyelország az Ukrajnába szállított nyugati fegyverek fő tranzitközpontja, így feltehetően ez ellen szólt a kibertámadás. Stanislaw Zaryn biztonsági tisztviselő elmondta, a lengyel belbiztonsági szolgálat nyomozást indított az ügyben. „Néhány hónappal ezelőtt lengyel állam elleni támadások is történtek” – tette hozzá Zaryn.

Számos nyugati ország fokozott kiberbiztonsági óvintézkedéseket vezetett be az orosz–ukrán konfliktus kirobbanása óta. Egyes szakértők úgy vélik, Oroszország rendszeresen indít kibertámadásokat Ukrajnában, hogy tesztelje hackereszközeit. Oroszország „ruszofóbnak” nevezte a vádakat.
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató