2024. május 08. - Mihály
EUR : 389.06
USD : 361.45
Időjárás ikon17°14°

Nem ledöntötték a Látó-hegyi keresztet, hanem kicserélik

Ledöntötték a négy méter magas Szent Margit-keresztet a Vác feletti Látó-hegyen, írta meg tegnap a Turista Magazin. Azonban másról van szó...

A Szentimrevárosi Egyesület közleménye:

Egyesületünk 2001-ben állította fel a Látó-hegyen hatodik emlékkeresztjét, Szent Margit tiszteletére. A fakeresztet a következő években háromszor megrongálták, ledöntötték, utoljára 2008-ban. A rongálások, helyreállítások során a kereszt több acél megerősítést kapott.

2023-ban elhatároztuk a kereszt teljes felújítását, annak cseréjével. A terület kezelőjétől, a Váci Önkormányzattól engedélyt kértünk a munkálatokra. Első lépésként augusztus 21-én kiemeltük a helyéről a régi keresztet, és megkezdtük az alapozást. Az új kereszt készítése folyamatban van.

Terveink szerint a kereszt felállítása az eredeti helyén októberben lesz. A helyéről kiemelt kereszt anyagát felhasználtuk padok készítésére, a kirándulók pihenése céljából.

Sajnálattal tapasztaltuk, hogy a sajtóban rendkívüli gyorsasággal terjed a kereszt ledöntéséről szóló álhír, amit ellenőrízetlenül átvesznek egymástól a média szereplői. Rövid időn belül tájékoztató táblát fogunk kihelyezni a Látó-hegyen, a további félreértések elkerülésére.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató