2024. július 18. - Frigyes
EUR : 391.4
USD : 359.05
Időjárás ikon37°22°

Tovább dagad a brüsszeli korrupciós botrány - a belga nyomozók 280 ezer euró készpénzt foglaltak le

A belga nyomozók 280 ezer euró készpénzt foglaltak le Marie Arena belga európai parlamenti képviselő fiának lakásából, aki a brüsszeli korrupciós botrány egyik főszereplője. A nyomozók a pénzt a 32 éves Ugo Lemaire otthonában találták meg az Arena nevéhez köthető hat ingatlan július 19-i átkutatása során. Lemaire az édesanyja lakásával szomszédos ingatlanban él.A Le Soir lap szerint – amely elsőként hozta nyilvánosságra a történetet – a pénz eredete ismeretlen, és egyelőre nem sikerült közvetlen kapcsolatot találni a korrupciós botrányhoz. Ez a második alkalom egyébként hogy Lemaire neve a közelmúltban felbukkan a nyomozás során.

Éppen két hónappal ezelőtt derült ki, hogy Nicolas Claise, az ügyben korábban nyomozó bíró, Michel Claise fia 2018-ban Lemaire-rel közösen alapított egy legális kannabidiol üzletet.

Sem Lemaire, sem az ügyvédei nem hajlandóak kommentálni az ügyet.

Marie Arena tagadja, hogy köze lenne a botrányhoz, és a belga hatóságok hivatalosan nem emeltek vádat ellene. Ennek ellenére az elmúlt hónapokban többször is felröppentek hírek arról, hogy ezer szállal fűződik külföldi kormányokhoz.

Januárban Arena lemondott az Európai Parlament emberi jogi albizottságának elnöki posztjáról, miután a Politico értesülései szerint nem jelentette be megfelelően, hogy tavaly május 8-án és 9-én a dohai útján a szállását és repülőjegyeit a katari kormány fizette.

Márciusban Pier Antonio Panzeri volt olasz EP-képviselő – aki elismerte, hogy kenőpénzt fogadott el, és most együttműködik a szövetségi nyomozókkal – kiszivárgott vallomásából kiderült, hogy ő és Arena 2015-ben egy marokkói luxushotelben szálltak meg egy nagyrészt a marokkói kormány által finanszírozott utazás során – igaz, Panzeri szerint Arena nem volt tisztában azzal, hogy valójában ki szponzorálta az utazást – írja a Brussels Times belga lap.

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató