2024. május 30. - Janka, Zsanett
EUR : 384.95
USD : 355.22
Időjárás ikon25°16°

Alex Soros bejelentette: nem vonulnak ki Európából

Áthelyezik a fókuszt Kelet-Európára, sőt, Soros György fia leszögezi: Orbán Balázsnak igaza volt, nem mennek ők sehová.

„A hírek, amelyek szerint a Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) és Soros »elhagyja Európát« félrevezetőek. Nem megyünk el” – kezdte véleménycikkét Alex Soros, Soros György fia a Politico hasábjain, melyben bejelentette:

nem mennek sehová Európából.

Ahogy az ifjabbik Soros kifejti, csak arról van szó, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványoknak meg kell változnia, „ahogyan a berlini fal leomlása után is, amikor erőfeszítéseink középpontjában a közép- és kelet-európai országok uniós csatlakozása állt; és ahogyan a 2008-as gazdasági válság után is, amikor először fokoztuk munkánkat Brüsszelben és Nyugat-Európában.”

Alex Soros szerint egészen egyszerűen arról van szó, hogy Európa kelet felé mozdul el, felerősödik Kelet-Európa ereje az uniós együttműködésben. „Az ukrajnai háborúnak beláthatatlan következményei lesznek, míg Lengyelország vezető gazdasággá válása végül az EU nettó befizetőjévé teszi majd. 

Az európai felelős, demokratikus kormányzás jövőjét most már nemcsak Párizsban és Berlinben, hanem Varsóban, Kijevben és Prágában is meghatározzák.”

A Soros-alapítványok pedig ennek megfelelően fogják majd megváltoztatni a prioritásaikat egész Európában. Hozzáteszi, „meglepő módon a magyar kormánytisztviselőnek [Orbán Balázs – a szerk.] volt igaza, amikor szkeptikusan nyilatkozott a sajtóhírről. Ez nem a finanszírozás szintjéről szól – ez a prioritásokról szól, ahogy a finanszírozás fókusza ismét a kontinens keleti részére tolódik.” 
 
 Folytatják ukrajnai jelenlétüket

Alex Soros leszögezi, továbbra is támogatni fogják a Soros-alapítványokat Ukrajnában, „büszkék vagyunk arra, hogy az általa 2014 óta több mint 250 millió dollárral támogatott civil társadalmi csoportok hálózata ilyen fontos szerepet játszott abban, hogy 

Kijev ellenállóvá vált Oroszország borzalmas agressziós háborújával szemben”.

Ukrajna mellett támogatni fogják továbbra is a moldovai és nyugat-balkáni alapítványaikat, hogy biztosíthassák az említett országok EU-csatlakozását, ahogy „drámaian fokozzák” a romák „egyenlő bánásmódjainak biztosítása érdekében tett erőfeszítéseinket”, valamint továbbra is „elkötelezettek maradnak” a CEU mellett.

„Nem hagyjuk cserben azokat a szövetségeseket, akik kiállnak a demokratikus jogokért az autokratákkal és a leendő diktátorokkal szemben – sem Európában, sem a világ többi részén.”

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató