2023. december 10. - Judit
EUR : 382.59
USD : 355.01
Időjárás ikon

PSZ: 16 ezer pedagógus hiányzik a közoktatásból

Kritikus mértékű a pedagógushiány a közoktatásban, az intézményvezetők nyilatkozata szerint jelenleg csaknem 16 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből – mondta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a szervezet tanévnyitó sajtótájékoztatóján.Az MTI beszámolója szerint Totyik azt mondta, a következő öt évben várhatóan mintegy 22 ezer főállású pedagógussal lesz kevesebb. „Ez akkora tőrdöfés, amit egy rendszer sem tud túlélni” – fogalmazott. A szakszervezeti vezető szerint bár „látszatra minden rendben van”, a becslésük szerint 12 ezerre tehető a nyugdíjas visszafoglalkoztatottak száma, számos intézményben pedig képesítés nélküli alkalmazottakkal „fedik el a hiányt”.

A PSZ adatai szerint minden ötödik általános iskolában képesítés nélküli pedagógus tanít és minden harmadik általános iskolában van olyan pedagógus, aki nem a szakjának megfelelő tantárgyat oktatja.
A szakemberhiány a természettudományos tárgyak esetében a legszembetűnőbb. Bár az idei felsőoktatási felvételin 72 leendő kémiatanárt vettek fel, a statisztikák szerint csak minden ötödik felvételt nyert pedagógushallgató marad hosszú távon a pályán. Ez a szám tehát a valóságban legfeljebb egy tucat ténylegesen pályára lépő, új munkatársat fog jelenteni – magyarázta Tóth Tünde, a PSZ alelnöke.

Az intézményekben átlagosan 15 százalékkal kevesebb órát tartanak meg, mint amennyit a hivatalos órakeret előír, részben az alulfinanszírozás, részben pedig a szakemberhiány miatt. Mindeközben a pedagógusok átlagkeresete jelenleg csak 58 százalékát teszi ki a diplomás átlagbérnek.

„Sürgősen érdemi lépéseket kell tenni, s ha erre nem képes az oktatásirányítás, akkor be kell látni, hogy alkalmatlanok a feladatuk ellátására” – jelentette ki Tóth.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató