2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Vádat emeltek Ihor Kolomojszkij ukrán oligarcha ellen

Az ukrán nyomozók Zelenszkij korábbi legfőbb támogatója Ihor Kolomojszkij üzletember és milliárdos ellen emeltek vádat. Erről az Insider című ukrán lap számolt be szombaton.



Közölték, hogy a vonatkozó dokumentumokat szeptember 2-án reggel adták át az üzletembernek az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), a főügyészség és a Gazdasági Biztonsági Hivatal munkatársai. A lap olyan fotókat is közölt, amelyeken Kolomojszkijt a rendfenntartók által körülvéve áll, és aláírja a papírokat.

2022 őszén az Ukrnafta vállalat vagyonának lefoglalása ügyében az Ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal munkatársai házkutatást tartottak Ihor Kolomojszkij házában. Ezt megelőzően a helyi média arról számolt be, hogy az üzletembert megfosztották ukrán állampolgárságától, de ezt hivatalosan nem erősítették meg.

Idén februárban, miután Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy még nem született meg minden személyi döntés, megkezdődtek a házkutatások az országban a tisztviselők és üzletemberek körében. Így a rendfenntartók megkeresték Arszen Avakovot, az ukrán belügyminisztérium volt miniszterét, Ihor Kolomojszkij oligarchát, a védelmi minisztérium és a kijevi adószolgálat tisztviselőit.

Korábban a Krím félsziget hatóságai úgy döntöttek, hogy teljesen megfosztja az ukrán oligarchákat a régióban lévő vagyonuktól, így a Zelenszkij és Kolomojszkij ingatlanokat is államosították.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató