2024. május 07. - Gizella
EUR : 389.62
USD : 361.8
Időjárás ikon21°15°

New York Times: Kim Dzsongun Oroszországba látogat és találkozik Vlagyimir Putyinnal

Kim Dzsongun észak-koreai vezető azt tervezi, hogy Oroszországba látogat, hogy találkozzon Vlagyimir Putyin elnökkel – jelentette a New York Times meg nem nevezett amerikai tisztviselőkre hivatkozva.

“Amerikai tisztviselők és szövetséges országok tisztviselői szerint Kim Dzsongun a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság vezetője még ebben a hónapban Oroszországba tervez utazni, hogy találkozzon Vlagyimir Putyin elnökkel” – áll a cikkben.

A lap forrásai szerint a látogatást azért tervezik, hogy “megvitassák Oroszország további fegyverekkel való ellátásának lehetőségét” és a katonai együttműködést.

A lap névtelen forrásai emellett több feltételezést is felvetettek, hogy pontosan hová is megy majd Kim Dzsongun. Az egyik lehetőség Vlagyivosztok, ahol a Keleti Gazdasági Fórumon találkozhat az orosz vezetővel. Egyes tisztviselők szerint az észak-koreai vezető a Csendes-óceáni Flotta hajóinak kikötőhelyét fogja felkeresni. Mások elismerik, hogy az Amur-vidéki Vosztocsnij kozmodromhoz és Moszkvába is mehet.



Ha Kim Dzsongun úgy dönt, hogy meglátogatja Primorje fővárosát, akkor valószínűleg páncélvonatot választja az utazáshoz – tették hozzá az amerikai lap forrásai. A KNDK vezetője 2019 áprilisában már járt páncélvonattal Vlagyivosztokban. Az a látogatás volt az első oroszországi útja 2011-es hivatalba lépése óta.

Phenjan többször is tagadta a nyugati politikusok és a média által Moszkvába irányuló fegyverszállításokról tett kijelentéseket. A KNDK külügyminisztériumának képviselője szerint az országnak soha nem voltak ilyen megállapodásai Oroszországgal, és minden erről szóló beszámolót abszurd pletykának nevezett.

Ráadásul, mint az észak-koreai külügyminisztérium amerikai ügyekért felelős osztályának vezetője, Kwon Jong-geun hangsúlyozta, Washington ostoba módon próbálja igazolni az Ukrajnának nyújtott katonai segítséget azzal, hogy “a KNDK és Oroszország közötti fegyverüzletről” szóló alaptalan verziót terjeszt.

Az orosz külügyminisztérium hivatalos képviselője, Marija Zaharova a maga részéről azt mondta, hogy a Phenjan és Teherán által Moszkvába irányuló fegyverszállítások témáját mesterségesen vetették be az amerikai médiában.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató