2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Baloldali városok vircsaftja: Budapesten leselejtezett, harmincöt éves trolikat bérel Szeged

Az SZKT a sajtó levélben küldött kérdéseire válaszként lényegében elismerte, hogy gondolkoznak régi Ikarus-trolik bérlésében, és azt írták, hogy ez nem annyira az egyébként szerződés szerint legkésőbb 2024 márciusáig leszállítandó SOR-trolikkal van összefüggésben – melyek gyártásának előkészítése már folyamatban van –, hanem az idősödő csuklós Škoda 15Tr-ek kiváltása miatt kellhetnek, amíg előbbiek meg nem érkeznek.

A Škodák egy része ugyanis az SZKT szerint gazdaságosan már nem javítható, ezért a tartalék csuklós járműállomány növeléséhez kétségtelenül használt, de relatíve jó állapotú trolikat bérelnének Budapestről.

Ez furcsán hangozhat elsőre, de a kinézett Ikarus 280-as trolik „mindössze” harmincöt év körüliek, mindeközben a szegedi Škoda 15Tr-ek között sincs már harminc évnél fiatalabb darab – magyarázkodnak a derék illetékesek.

Ahogy fogalmaztak, a használt jármű bérlése „beleillik abba a fenntarthatósági szemléletbe, amit az SZKT működésénél is egyre inkább szem előtt tartunk". Hát persze. Még jó, hogy a roncsderbin valamit egyáltalán szem előtt tartanak. 

Az SZKT kötelékében egyébként tizenkét Ikarus 280T típusú csuklós troli járt még 1984 és 2018 között, ám ezek kettő, Németországból beszerzett használt troli kivételével nem a modernizált GVM típusok voltak. A legtovább az 502-es példány volt forgalomban, ami mára a budapesti Közlekedési Múzeum gyűjteményét gazdagítja.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató