2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

The Telegraph: már nem az a kérdés, hogy meginog-e a nyugati szövetség, hanem az, hogy mikor

Vlagyimir Putyin az új régiók megtartásával meg fogja alázni a Nyugatot és Ukrajna számára fogy az idő – írja Richard Kemp nyugalmazott brit ezredes a Telegraphnak írt cikkében.

“Ez nyilvánvalóan katasztrófa lenne Ukrajna számára, valamint vereség a NATO számára. Ez Putyin győzelme lenne” – írta Kemp.

UKRAJNA SZÁMÁRA FOGY AZ IDŐ. A 18 HÓNAPOS HÁBORÚ UTÁN MÁR NEM AZ A KÉRDÉS, HOGY A NYUGATI SZÖVETSÉG MEGINOG-E, HANEM AZ, HOGY MIKOR – folytatta.

Bírálta Franciaországot és Németországot, amiért azok vonakodnak fegyvereket szállítani Ukrajnának, de élesen bírálta ugyanezért az Egyesült Államokat is. Mivel az Egyesült Államok nyújtja Ukrajna támogatásának oroszlánrészét, az USA a főszereplő ebben a háborúban. Mégis, a legelső napok óta Biden elnök is húzza az időt, és épp elég katonai segítséget nyújt ahhoz, hogy Ukrajna tovább harcoljon, de szándékosan nem eleget ahhoz, hogy lehetővé tegye a győzelmet – írta Kemp.



Az európai és az amerikai közvélemény-kutatások szerint a Kijevnek nyújtott katonai támogatás támogatottsága egyre csökken, és egy nemrégiben készült felmérés szerint az amerikaiak többsége nem támogatja a további finanszírozást. Ez legalábbis részben tükrözi az ukrán ellentámadás lassú előrehaladását, amely eddig csak korlátozott eredményeket hozott – írja az ezredes.

Kemp szerint az ukrán korrupció miatt is egyre nagyobb az aggodalom, amelyet azok a hangok erősítenek, akik más okokból ellenzik az amerikaiak európai szerepvállalását.

Az ezredes úgy véli, hogy Zelenszkij nyilvánvalóan felismeri a nyugati támogatás közelgő fordulópontját, és a közelmúltban tett lépései bizonyos fokú riadalomra utalhatnak. Bebörtönözte például az állítólag korrupt mágnás és volt tartományi kormányzó Ihor Kolomojszkijt, aki hosszú távú szövetségese és támogatója volt. A háború tetőpontján elbocsátotta Olekszij Reznyikov védelmi minisztert, szintén korrupciós vádak miatt. Ez utóbbi jelezheti Ukrajna katonai stratégiájának közelgő változását.

MINDEZEK EGYIKE SEM FOG JELENTŐS VÁLTOZÁST HOZNI KEMP SZERINT. SEMMILYEN STRATÉGIAI KIIGAZÍTÁS NEM FORDÍTHATJA MEG A HÁBORÚT A KATONAI TÁMOGATÁS DRÁMAI MÉRTÉKŰ NÖVELÉSE NÉLKÜL. ÉS AKÁR KEZELIK A KORRUPCIÓT, AKÁR NEM, OLAF SCHOLZ, EMMANUEL MACRON ÉS – AMI A LEGFONTOSABB – BIDEN ELŐBB-UTÓBB NYOMÁST FOG GYAKOROLNI KIJEVRE, HOGY MEGEGYEZZENEK.

Biden ezt már tavaly nyáron megjósolta, amikor azt írta, hogy az USA nem azért fegyverezi fel Ukrajnát, hogy győzzön, hanem hogy “harcoljon a csatatéren, és a lehető legerősebb pozícióban legyen a tárgyalóasztalnál”.

Putyin valószínűleg csak akkor fog labdába rúgni – bár ez korántsem biztos -, ha megtarthatja az elcsatolt ukrán területeket, és Ukrajna NATO-tagsága végleg lekerül az asztalról.

A brit ezredes szerint ez nyilvánvalóan katasztrófa lenne Ukrajna számára, de a Nato számára is vereséget jelentene, Putyin számára viszont győzelem lenne.
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató