2023. december 06. - Miklós
EUR : 379.67
USD : 349.12
Időjárás ikon-1°

Pressman akcióba lendült: nem engedték be az Egyesült Államokba a Nemzeti Sport főszerkesztőjét

A Chicagói Magyar Kultúrtanács felkérése alapján péntek reggel nyitotta volna meg a jubileumi 25. Árpád-kupát Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője. A sportdiplomáciai út azonban meghiúsult, mert az USA budapesti nagykövetsége megtagadta a vízumot, a magyar külügyminisztérium hivatalos, diplomatavízum iránti kérelme ellenére. A Magyar Nemzeti Médiaszövetség is reagált időközben a történtekre.

„A chicagói magyar közösség meghívására vettem volna részt az észak-amerikai magyarok hagyományos futballtornáján, az immár 25., jubileumi Árpád-kupán, amelyet a Chicagói Magyar Kultúrtanács felkérése alapján péntek reggel nyitottam volna meg” – írja a közösségi oldalán megosztott bejegyzésében Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője.

Mint írja, az amerikai út egyben alkalom lett volna arra, hogy a kontinensen kirobbant Messi-őrületnek a helyszínen tapasztalható részleteiről is beszámoljon a Nemzeti Sport olvasóinak, helyi kollégáival és futballvezetőkkel beszélve (több hivatalos találkozó volt előkészületben), továbbá válogatott labdarúgónkkal, a Philadelphia Union MLS-csapatban futballozó Gazdag Dániellel is találkozott volna, hogy aztán hasonló módon számolhasson be az ott látottakról, mint néhány éve, a több magyart foglalkoztató Kansas Citynél lett látogatásakor.

A terv azonban füstbe ment, miután az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége megtagadta tőle a vízumot, a külügyminisztérium hivatalos, diplomatavízum iránti kérelme ellenére. „Mindez azért különösen érthetetlen, mert sportújságíróként és Magyarország hivatalos képviselőjeként, nagykövetként tagadták meg a beutazásomat” – írja a Nemzeti Sport főszerkesztője. 

„Nem a személyes sérelem fáj – bár eléggé mellbevágó, hogy persona non grata lettem az USA-ban, és fontos lett volna a találkozás az amerikai magyar barátokkal, sporttársakkal –, hanem az a megaláztatás, amely így a hazámat és a nem kívánatosnak minősített sajtót, a média képviselőjét és a sportújságíró-családot éri a szólásszabadság valamikori fellegvárának és élharcosának számító Egyesült Államok részéről. Amely, úgy látszik, tőlem, a magyar sportújságírótól félti az amerikai demokráciát, miközben a hidegháborús időket idéző, finoman fogalmazva is zavarba ejtő döntést hoz egy szövetségesének a polgárával szemben” – zárja bejegyzését Szöllősi György.

Tilt és kitilt a szabadság valamikor volt hazája – reagált a Magyar Nemzeti Médiaszövetség 

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség felháborodással értesült róla, hogy az amerikai nagykövetség megtagadta a beutazást Szöllősi Györgytől, a Nemzeti Sport főszerkesztőjétől, szervezetünk elnökségi tagjától – írja lapunkhoz eljuttatott közleményében a szervezet.

„Szövetségünk mindig is kiállt a vélemény és a tájékoztatás szabadsága mellett. Határozottan elutasítjuk, hogy bármilyen hatalom bármilyen érdekből akadályozza a tisztességes, munkáját végző kollégáinkat hivatásuk gyakorlásában. 

Különösen felháborítónak és elszomorítónak tartjuk, hogy ez a döntés éppen az Amerikai Egyesült Államokban, a szabadságot és az emberi jogokat egykor fennen hirdető nagyhatalomban született meg egy szövetséges ország állampolgárával szemben”
– hangsúlyozták a közleményben. Tiltakoznak a példa nélküli, kirekesztő, a szabadságjogokat súlyosan sértő lépés ellen, és felhívnak minden kollégát és szakmai szervezetet a határon innen és túl, hogy emeljék fel szavukat a véleménynyilvánítás és a sajtó szabadsága mellett. 

Pressman állhat a Magyarországgal szembeni vízumszankció mögött

A magyar államigazgatás felsővezetésében is meglepetést okozott a magyar állampolgárok amerikai beutazásának augusztus elején bejelentett szigorítása – mondta a Magyar Nemzetnek egy felsővezető a neve elhallgatását kérve.

Egy további kormányközeli forrásból pedig úgy tudja a lap, hogy David Pressman nagykövet döntésére vezethető vissza, hogy az amerikai fél bekeményített – a magyar oldalon ezt így érzékelték. 

Az USA a magyar útlevéllel rendelkező személyek utazási engedélyt jóváhagyó elektronikus rendszeren keresztül igényelt utazási engedélyének érvényességi idejét két évről egy évre csökkentette, és csupán egyszeri használatra korlátozta augusztus elsejével. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint a vízumszigorítás bosszúnak tekinthető, mivel Magyarország nem hajlandó kiadni az amerikaiaknak a kettős állampolgársággal rendelkező kilencszázezer külhoni magyar adatait.

Az ügyre reagált Paul Gosar, Arizona kongresszusi képviselője is, aki egy ötrészes X-üzenetben foglalkozott Magyarországgal.

Szerinte a Biden-kabinet bizarr módon megtámadta Európa egyik legtekintélyesebb országát és egyik legfontosabb szövetségesét, Magyarországot, amely jelenleg világelső a családbarát politikáját, a kultúra és a hagyományok védelmét tekintve.
Paul Gosar szerint a magyar kormány az embereket helyezi előtérbe, szemben a globalistákkal és marxistákkal, ami feldühíti a Biden-kormányt.

(Magyar Nemzet)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató