2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Putyin: Oroszország kiheverte a példátlan szankciós nyomást

Oroszország GDP-je ismét elérte az Ukrajnával kapcsolatos szankciók bevezetése előtti szintet – közölte Vlagyimir Putyin elnök hétfőn a 2024-2026-os szövetségi költségvetés tervezetéről szóló kormányülésen.

“ÁLTALÁNOSSÁGBAN ELMONDHATJUK, HOGY AZ OROSZ GAZDASÁG FELLENDÜLÉSI SZAKASZA LEZÁRULT. TELJESEN PÉLDÁTLAN KÜLSŐ NYOMÁSNAK, AZ ÚGYNEVEZETT NYUGATI BLOKK EGYES VEZETŐ ELITJEINEK SZANKCIÓS TÁMADÁSÁNAK ELLENÁLLTUNK”

– mondta Putyin.

Hozzátette, hogy Oroszország bruttó hazai terméke mostanra elérte a 2021-es szintet, és fontos, hogy megteremtsük a további stabil és hosszú távú fejlődés feltételeit.

PUTYIN MEGJEGYEZTE, HOGY ÁPRILISBAN 1,2 SZÁZALÉKOS GDP-NÖVEKEDÉST PROGNOSZTIZÁLTAK, “DE VALÓJÁBAN MÁR MOST TÚLTELJESÍTETTÜK EZT A CÉLT, ÉS AZ ÉV VÉGÉRE A GDP NÖVEKEDÉSE ELÉRHETI A 2,5 SZÁZALÉKOS, SŐT A 2,8 SZÁZALÉKOS SZINTET”

Az elnök emellett sürgette az ország pénzügyi hatóságait, hogy hozzanak intézkedéseket a nemzeti valuta megerősítésére.

“Az egyik fő probléma az infláció felgyorsulásával kapcsolatos. A fő tényező itt egyértelmű – ez a rubel gyengülése, és ennek okait világosan meg kell érteni, és késedelem nélkül kell időben döntéseket hozni” – jelentette ki Putyin.

Az orosz államfő bejelentette, hogy a következő három évre szóló állami költségvetés tervezetét már elkészítette a kormány, bár számos tételt illetően még nincs egyetértés. Felszólította a kormányt, hogy minél hamarabb véglegesítse a dokumentumot.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató