2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Egy 23 éve HIV-vel élő nagymama és Pankotai Lili nyerték a TASZ "Szabad-díját"

Egymást tüntetgetik ki a libsi hazaárulók.

Szerdán este osztották ki a díjat, amellyel a szabadabb országért küzdő bátor civileket jutalmazza a civil szevezet - közölte a hungarofób HVG.

Liebermann Márta, egy 70 éves nyugdíjas pedagógus vehette át az idei Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elismerését, mellyel a civil szervezet a „hétköznapi hősök” munkájának társadalmi jelentőségére szeretné felhívni a figyelmet.

A 23 éve HIV-vel élő páciensaktivista 2020-ban alapította meg a Retropajzs Egyesületet, melynek küldetése a betegséggel kapcsolatos stigmák felszámolása. Márta diagnózisa után szembesült az őt és a hasonló élethelyzetű embereket érintő előítéletekkel, melynek hatására sokuk érzi azt, titkolnia kell betegségét. Elmondása szerint „a félelem alapja a tudás hiánya”, és úgy látja, a felvilágosítás az első lépés az elfogadáshoz vezető úton. Ezért pedagógiai pályafutása során iskolákban tartott foglalkozásokat, ahol többek között a HIV-vel és annak terjedésével kapcsolatos tévhitekről esett szó.

Története bemutatásakor elmondta, hogy korábban nem vállalta arccal és névvel a betegségét, így tart attól, hogy ezután ismerősi körében hogyan viszonyulnak majd hozzá.

Ezt a félelmet nem szeretném tovább érezni, számomra ezt jelenti a szabadság

– zárta beszédét Liebermann Márta.

Az idei volt az ötödik alkalom, hogy a TASZ kiosztotta a díjat, a zsűri döntése mellett pedig közönségszavazásra is volt lehetőség, melyet Zsiga Melinda világbajnoki bronzérmes kick-box bajnok nyert. A cigány származású, állami gondozásban felnőtt sportoló úgy fogalmazott, saját példáján keresztül akarja megmutatni, hogy a "legkilátástalanabb helyzetből is van esély kitörni".



Idén először egy új kategóriában is hirdettek győztest, a 18-25 évesek között, amit a TASZ azért érzett fontosnak, mert ez a korosztály "tud hitelesen és friss szemmel szólni a fiatalokhoz".

Ezt a díjat Pankotai Lilinek ítélték oda, aki az elmúlt év diáktüntetéseinek volt aktív szereplője és szervezője is és egy tavaly októberi beszéde után kényszerült iskolaváltásra. A díj átvételekor megköszönte volt iskolájának, hogy megmutatták, milyen nem szeretne soha lenni.

Kapronczay Stefánia, a TASZ stratégiai igazgatója az átadón arról beszélt, ma Magyarországon minden társadalmi ügyekben aktív ember "kockázatot vállal", az idei jelöltek viszont megmutatják, mire képes a közösség ereje akkor, amikor "egyre több embert veszélyeztet az elmagányosodás".

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató