2023. december 02. - Melinda, Vivien
EUR : 380.17
USD : 348.84
Időjárás ikon

Letartóztattak két magyar határrendészt

Vesztegetéssel gyanúsítják őket.

Előnyért hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt nyomoz a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség - írja az MTI.

A korrupciós bűncselekmények miatt elrendelt nyomozásában a regionális nyomozó ügyészség szeptember 19-én, több helyszínen - az ártándi közúti határátkelőhelyen és a nagykereki autópálya-határátkelőhelyen - tartott bűnügyi akciót a Terrorelhárítási Központ, a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság, a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatal munkatársaival együttműködve.

Úgy tudni, 2022 októberében a két határrendész az ártándi határátkelőn látott el útlevélkezelői szolgálatot, amikor 23 óra körül kilépésre jelentkezett egy német honosságú tehergépkocsi.

A sofőr átadta a határrendésznek a kiléptetéshez szükséges iratokat. A határrendész félreállította a tehergépkocsit, és közölte, hogy a gépjármű irataival kapcsolatban annyi hiányosságot észlelt, amiért körülbelül négyezer eurónyi bírságot kellene fizetni, majd felvetette, hogy "meg lehetne oldani ezerötszáz euróval" is.

Az átlépésre jelentkező személyek vitatták, hogy a járművel és az átlépéssel kapcsolatban bármilyen szabálytalanság lenne, így fizetni nem akartak, közölték, hogy csak 500 eurójuk van - amivel a határrendész megelégedett volna -, de kezdetben ezt sem akarták átadni.

Az ügyészség közleménye szerint a határrendész többször elmondta, hogy kollégájával csak akkor engedélyezik a Romániába történő átkelést, ha fizetnek, majd intézkedés nélkül váratták őket.

Mintegy két óra elteltével a két személy - annak ellenére, hogy a visszatartásuknak, és a bírság kiszabásának nem volt jogalapja - átadott a határrendésznek háromszáz eurót és hetvenezer forintot, majd miután ezt a hivatalos személy kevesellte, további kétszáz lejt is. A határrendészek ezután átengedték a tehergépkocsit a határon, de a meghatározott átléptetési adatokat nem rögzítették a nyilvántartásban.

Az ügyészség elrendelte a két elkövető őrizetét, gyanúsítottként hallgatta ki őket, majd sikeresen indítványozta letartóztatásukat. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató