2024. május 17. - Paszkál
EUR : 386.3
USD : 356.69
Időjárás ikon20°11°

Euractiv: Csehország a költségvetési problémák ellenére segélyt nyújt Ukrajnának

A Cseh Köztársaság továbbra is támogatja Ukrajnát és katonai segélyt nyújt neki, annak ellenére, hogy problémái vannak a költségvetésével és az európai szervezeteknek való hozzájárulásokhoz szükséges források megtalálásával - jelentette az Euractiv honlap.



"A Cseh Köztársaság továbbra is prioritásként kezeli Ukrajna támogatását... azáltal, hogy segít finanszírozni (a fegyverszállításokat - a szerk.), annak ellenére, hogy nyilvánvaló problémák vannak a (saját - a szerk.) költségvetési források konszolidálásában" - írta a kiadvány.

Mint az Euractiv megjegyzi, júniusban az országnak nehézséget okozott, hogy forrásokat szerezzen az Európai Béke Alaphoz (EPF) való hozzájáruláshoz. Megjegyzik, hogy ezzel kapcsolatban politikai körökben szkepticizmus tapasztalható az ország külföldi támogatási képességével kapcsolatban.

Petr Fiala miniszterelnök kormányának a 2024-es költségvetés kidolgozására irányuló intézkedései és a pénzügyek élénkítését célzó, jóváhagyott gazdasági reformcsomagja a közvélemény langyos reakcióját váltotta ki.
Csütörtökön a cseh védelmi minisztérium vezetője, Jana Černohová azt mondta, hogy az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások némi nyereséget hoztak Csehországnak, mivel a nyugati szövetségesektől kapott visszatérítések magasabbak voltak, mint a felmerült költségek.

Az EU 2021 márciusában hozta létre a költségvetésen kívüli Európai Békefenntartási Eszközt, hogy fokozza a konfliktusmegelőzési képességet és erősítse a nemzetközi biztonságot. Az alapot a 2021-2027 közötti időszakra mintegy 5,7 milliárd eurós keretösszeggel számolták ki. Tavaly az uniós országok úgy döntöttek, hogy ebből az alapból kártérítést fizetnek az Ukrajnának katonai segélyt nyújtó uniós államoknak. Ez azt eredményezte, hogy az alap a határidő lejárta előtt kimerült, és időszakosan fel kell tölteni.

Oroszország korábban jegyzéket küldött a NATO-országoknak az Ukrajnának történő fegyverszállítások miatt. Lavrov megjegyezte, hogy minden olyan szállítmány, amely Ukrajnának szánt fegyvereket tartalmaz, legitim célpontot jelentene Oroszország számára. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok és a NATO közvetlenül részt vesz az ukrajnai konfliktusban, többek között nemcsak a fegyverek szállításával, hanem az Egyesült Királyság, Németország, Olaszország és más országok területén lévő személyzet kiképzésével is.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató