2024. május 06. - Frida, Ivett
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon23°13°

18 órájuk van megegyezni... Leállhat az amerikai kormány

Az amerikai kormányzat egy újabb leállás szélén áll, az elmúlt évtizedben ez már a negyedik lenne, ami a légi közlekedéstől kezdve a nemzeti parkokon át a házassági engedélyekig mindent jelentősen befolyásolhat. A legtöbb kormányzati alkalmazottat fizetés nélkül elbocsátják, és a létfontosságú táplálkozási programok is leállnak.



A republikánusok szűk többséggel irányítják a képviselőházat, míg a demokraták csupán egyetlen mandátummal rendelkeznek többel, mint a republikánusoknak a szenátusban. Ez azt jelenti, hogy a kormány működésének fenntartásához mindkét pártnak támogatnia kell a kiadási törvényjavaslatokat, hogy azok mindkét kamarán keresztül eljussanak Joe Biden elnök asztalára – írja a BBC. 

Mint korábban írtuk, az amerikai elnök ellen alkotmányos vádeljárást indítottak, aminek első meghallgatása csütörtökön zajlott le. A vád alapja az volt, hogy a felügyeleti bizottság republikánus elnöke – Kevin McCarthy – szerint Biden „visszaélt közhivatalával családja pénzügyi előnye érdekében”.

Pénteken a képviselőház republikánus képviselőinek rövid távú finanszírozási intézkedését – amely a keményvonalasok által támogatott szigorú határpolitikát tartalmazta – a párt 21 tagja elutasította, így nem ment át.

Egy zárt ajtók mögött tartott megbeszélésen McCarthy azt mondta, 

a republikánusoknak a képviselőházi törvényjavaslat vagy a szenátusi tervezet mellett kell dönteniük, különben azt kockáztatják, hogy a leállásért őket fogják hibáztatni.

A lázadó törvényhozók azonban leszögezték, hogy nem engednek semmiből, csak egy olyan hosszú távú kiadási törvénytervezetből, amely tartalmazza a legfontosabb követeléseiket.

Ez a »fogadd el, vagy téged hibáztatlak« nem fog működni nálunk

– írta az X-en Nancy Mace dél-karolinai kongresszusi képviselőnő, aki mérsékelt képviselőként pénteken a képviselőházi törvényjavaslat ellen szavazott. 

Mit is jelent egy leállás?

Leállásra akkor kerül sor, amikor a Kongresszus nem tudja jóváhagyni a szövetségi költségvetés nagyjából 30 százalékát – amelyet minden költségvetési év október 1-je előtt meg kellene tennie.

Ez azt jelenti, hogy hétfőn a szövetségi alkalmazottak százezrei – a „nélkülözhetetlennek” minősítettek kivételével – fizetés nélkül maradnak. Az Amerikai Kormányzati Alkalmazottak Szövetsége szerint sokan közülük hónapról hónapra élnek.

A KATONASÁG TÖBB MINT 1,4 MILLIÓ AKTÍV SZOLGÁLATOT TELJESÍTŐ TAGJA ÉS TÖBB TÍZEZER LÉGIFORGALMI IRÁNYÍTÓ LESZ AZOK KÖZÖTT, AKIKNEK FIZETÉS NÉLKÜL KELL TOVÁBB DOLGOZNIA.

Ez aggasztó fejlemény minden olyan szövetségi dolgozó számára is, akinek diákhitel-tartozása van. Több mint 40 millió ember hitelének törlesztése vasárnap indul újra, miután a járvány kezdete óta szünetel.

Egy ilyen leállás elhúzódása hatással lehet a kiegészítő táplálkozási segélyprogramra (SNAP) is, az „élelmiszerjegyek” néven ismert élelmiszer-ellátásra – amely 40 millió alacsony jövedelmű amerikait szolgál ki – és akadályozhatja egy új program végrehajtását, amelynek célja az ingyenes reggeli és ebéd biztosítása a nagy szükségletű iskolai körzetek diákjainak.

A múzeumok, nemzeti parkok, kutatási létesítmények és a szövetségi kormányzat felügyelete vagy finanszírozása alatt álló közösségi egészségügyi központok valószínűleg felfüggesztik működésüket a leállás idejére.

  

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató