2024. május 01. - Fülöp, Jakab
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

Reuters felmérés: zuhan Ukrajna támogatottsága az Egyesült Államokban

A Reuters-Ipsos új felmérése szerint az amerikai társadalom egyre nagyobb része ellenzi, hogy Ukrajnának további katonai segélyt nyújtsanak, a demokraták támogatottsága pedig a kijevi ellentámadás júniusi kezdete óta zuhanórepülésbe kezdett.



A csütörtökön közzétett felmérés szerint a megkérdezettek mindössze 41%-a ért egyet azzal, hogy az amerikai kormánynak “fegyvereket kellene biztosítania Ukrajnának”, míg 35% szerint nem ért egyet, a többiek pedig úgy nyilatkoztak, hogy “bizonytalanok”.

Az adatok meredek zuhanást jelentenek a Reuters egy korábbi, júniusban végzett felméréséhez képest, amely 65%-os támogatottságot mutatott Ukrajna további felfegyverzése mellett.

Bár a demokraták eddig inkább a Kijevnek szánt fegyverszállítmányokat támogatták, úgy tűnik, hogy a párton belül is csökken a támogatottság. A legutóbbi felmérés szerint 52%-os szűk többségük továbbra is támogatja a katonai segítséget – ez is meredek visszaesés a júniusban mért 81%-os arányhoz képest, amikor az ukrán erők jelentős ellentámadásba kezdtek.

A republikánus válaszadók mintegy 35%-a mondta azt, hogy támogatja a fegyverszállítást az új felmérésben, szemben a júniusi 56%-kal.

A Kijevnek nyújtott támogatás folytatása az Egyesült Államok kongresszusának politikai vitapontjává vált, mivel a törvényhozók hosszú távú kiadási csomaggal küzdenek, hogy elkerüljék a kormányzat november 17. előtti leállását. Bár az ideiglenes intézkedés eredetileg több milliárdos támogatást tartalmazott volna Ukrajnának, a republikánusok sikeresen szorgalmazták, hogy ezt a támogatást vegyék ki a költségvetésből.

Annak ellenére, hogy a Pentagon biztosította, hogy a szövetségi költségvetési válság nem befolyásolja az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatásokat, a kormányzat vezető tisztviselői mást jeleztek, és riadalmat keltettek a leállás esetén esetlegesen elmaradó támogatás miatt.

“Miközben a kongresszus a különböző mechanizmusokon és eljárásokon dolgozik, semmilyen körülmények között nem engedhetjük meg, hogy Amerika Ukrajnának nyújtott támogatása megszakadjon” – mondta szerdán újságíróknak Vedant Patel, az amerikai külügyminisztérium szóvivője, hozzátéve, hogy akár egy rövid késedelem is “sokat számíthat a harctéren”.

Joe Biden elnök azt mondta, hogy a tisztviselők “kerülő módszereket” keresnek a támogatások folyósításának fenntartására, ha a törvényhozók nem jutnának megállapodásra a novemberi határidőig. Szerdán közölte, hogy beszédet fog tartani a kongresszusban a Kijevnek nyújtott további támogatás fontosságáról, és hangsúlyozta, hogy “az Amerikai Egyesült Államoknak túlnyomórészt az az érdeke, hogy Ukrajna sikeres legyen”.

Washington több mint 45 milliárd dollár közvetlen katonai finanszírozást nyújtott Ukrajnának az Oroszországgal fennálló konfliktus 2022 februári eszkalálódása óta, beleértve tankokat, tüzérséget, légvédelmi rendszereket, drónokat és lőszereket.

Moszkva többször is elítélte a külföldi fegyverszállításokat, azzal érvelve, hogy azok csak meghosszabbítanák a harcokat. Az amerikai költségvetési patthelyzetet kommentálva Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy a vita csupán “átmeneti jelenség”, és arra utal, hogy Washington a jövőben is mélyen benne marad a konfliktusban.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató