2023. december 10. - Judit
EUR : 382.59
USD : 355.01
Időjárás ikon

Kétezer fölött van az afganisztáni földrengés áldozatainak száma

Az afgán kormány szerint átlépte a kétezret az afganisztáni földrengés áldozatainak száma, írja az AFP. Szombaton a Richter-skála szerint 6,3-as erősségű földrengés rázta meg az ország nyugati részét.

 

A rengés epicentruma 40 kilométerre északnyugatra volt a régió legnagyobb városától, Herattól, ráadásul közel a felszínhez, így a földmozgást pillanatokon belül érezni lehetett. Több lakóépület összeomlott, az emberek az utcákon kerestek menedéket. Az első nagy rengést hét utórengés követte, 4,6-6,3 közötti magnitúdókkal.

„2053 mártír halt meg 13 faluban. 1240 ember megsérült. 1320 ház teljesen megsemmisült” – írta Zabihullah Mujahid tálib kormányszóvivő a X-en a katasztrófavédelmi ügynökségre hivatkozva. Valószínű, hogy további áldozatok is rekedtek még a romok alatt.

Afganisztánt gyakran sújtják földrengések, különösen a Hindu Kush-hegységben, amely az eurázsiai és indiai tektonikus lemezek találkozásánál fekszik.

Tavaly júniusban több mint 1000 ember halt meg, és tízezrek maradtak hajlék nélkül, miután az országot 5,9-es erősségű földrengés sújtotta, amely közel negyedszázad óta a leghalálosabb volt Afganisztánban.

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató