2023. december 04. - Barbara, Borbála
EUR : 380.17
USD : 348.84
Időjárás ikon-4°

Egy ukrán lap szerint Zelenszkij utasította az újságírókat, hogy hallgassanak a korrupcióról

Volodimir Zelenszkij elnök állítólag arra utasította az ukrán újságírókat, hogy inkább ne hozzák szóba a korrupciót – állította a Dzerkalo Nedeli című ukrán hírportál főszerkesztője.

A National Media Talk 2023 elnevezésű rendezvényen Julija Mosztovaja elmondta, hogy Zelenszkij követeléséről olyan kollégáktól értesült, akik részt vettek egy nem hivatalos megbeszélésen.

Az elnök állítólag azt követően kérte ezt, hogy az ukrán sajtóban megjelentek az ország fegyveres erői által fizetett, túl magas élelmiszerárakról szóló hírek.

Az ukrán média, köztük a Dzerkalo Nedeli beszámolói szerint a védelmi minisztérium a piaci árnál két-háromszor magasabb áron vásárolt élelmiszert és ruházatot a katonák számára. A minisztérium például 17 hrivnyát (kb 177 forint) fizetett egyetlen tojásért és 22 hrivnyát (kb 220 forint) egy kilogramm burgonyáért, miközben a kijevi boltokban az említett áruk átlagára akkoriban 7 hrivnya (73 forint), illetve 8 hrivnya (81 forint) volt.

Mosztovaja kijelentette, hogy Zelenszkij kérését, miszerint a korrupció témáját kerüljék a médiában megjelenő kiadványokban, az ukrán sajtó talán megfontolta volna, ha Zelenszkij “kiegyensúlyozottan” mutatja be a témát, és kifejtette, hogy az ilyen témákról való tudósítás befolyásolhatja Ukrajna harcképességét.

“Elfogadnánk ezeket a feltételeket, ha az elnök azt mondta volna: ‘Itt van egy ember. Itt a telefonszáma. Ha megalapozott tényekkel rendelkeznek, kérem, adják át ennek a személynek, ő azonnal felveszi a telefont. És adjon nekünk egy hetet, hogy válaszoljunk. Ha egy héten belül nem érkezik reakció, hozza nyilvánosságra”.”

Zelenszkij azonban nem tett ilyen javaslatot, állítja Mosztovaja, megjegyezve, hogy ehelyett az elnök azt mondta az újságíróknak, hogy “maradjanak csendben a győzelemig”.

“De ha hallgatunk, nem lesz győzelem” – mondta a főszerkesztő.

Az ukrajnai korrupció kérdését többször felvetették újságírók és tisztviselők, mind az országon belül, mind Nyugaton.

A múlt héten az Európai Bizottság korábbi elnöke, Jean-Claude Juncker kijelentette, hogy Ukrajna valószínűleg nem fog tudni egyhamar csatlakozni az EU-hoz, mert “a társadalma minden szintjén korrupt”. Arra is felszólította Brüsszelt, hogy ne tegyen “hamis ígéreteket” az ukrán népnek, amely már most “nyakig ül a szenvedésben”.

Ukrajnát évek óta Európa legkorruptabb országai között tartják számon, és a Transparency International 2022-es Korrupció Érzékelési Indexében 180 országból a 116. helyen állt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató