2024. február 25. - Géza
EUR : 388.81
USD : 359.44
Időjárás ikon12°

Felhozták a fegyvereket a Balatonba zuhant második világháborús Messerschmittről

A Balatonakarattyánál az 1944-es amerikai támadás után lezuhant repülő pilótája, Beregszászi Sándor szakaszvezető holttestét már korábban kiemelték, de a gépe azóta is a hullámsírban feküdt.

Október elején kezdték meg a második világháború alatt Balatonakarattya térségében tóba zuhant magyar vadászrepülőgép kiemelését, most partra kerül a fegyverek egy része. A győri repülőgépgyárban épített Messerschmitt felbecsülhetetlen értékű: mintegy hatszáz ilyen gép készült, és az Me 109-es típust tartották a legjobbnak.

A magyar tengerben közel nyolcvan éve pihenő darabon kívül a világon egyetlen fennmaradt magyar gyártmányú Messerschmitt vadászrepülőgép sem ismert jelenleg.

Ezt a gépet 1944. július 2-án lőtték le, amikor az amerikai hadsereg megindította legnagyobb magyarországi légitámadását. A Balatonakarattyánál lezuhant repülő pilótája,
Beregszászi Sándor szakaszvezető holttestét már korábban kiemelték, de a gépe azóta is a hullámsírban feküdt.

A Magyar Honvédség búvárai 2020-ban gyakorló merüléseket hajtottak végre a baleset feltételezett helyszínén, és megtalálták a 70–80 centiméteres iszap alatt fekvő repülőt. Idén októberben a búvárok ismét lebuktak a víz alá, hogy kiemeljék a roncsokat, és most felszínre került a gép fegyverzetének egy része. A most megtalált fegyvert is még iszapréteg fedte, ám a tűzszerészi vizsgálat megállapította, hogy biztonságosan szállítható a partszakasz lekerített részére, ahol aztán újabb, alapos vizsgálat várt rá.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató