2023. december 09. - Natália
EUR : 382.59
USD : 355.01
Időjárás ikon

A csehek nem tiltották be: Prágában tüntettek Palesztina mellett

A tüntetést a Kezdeményezés az igazságos békéért a Közel-Keleten elnevezésű civil csoportosulás szervezte.

„Mintegy 200-250 személy tüntetett vasárnap délután Prágában, a Vencel téren a palesztinok mellett, míg a helyszíni ellentüntetésen, Izrael melletti mintegy kéttucatnyian vettek részt” – jelentette a CTK hírügynökség.

Az Izraelt támogató csoportban megjelent Jana Cernochová cseh védelmi miniszter is. A palesztinok melletti tüntetést a Kezdeményezés az igazságos békéért a Közel-Keleten elnevezésű civil csoportosulás szervezte, amely sajtóközleményében azt írta: megmozdulásuk célja fejet hajtani a legutóbbi közel-keleti események minden palesztin és izraeli áldozata előtt. A palesztinok kollektív megbüntetése a Gázai övezetben nem oldja meg az évtizedek óta húzódó konfliktust, a túszok azonnali szabadon bocsátására és tárgyalásokra van szükség.

„KÖVETELJÜK, HOGY AZONNAL SZŰNJÖN MEG A GÁZAI ÖVEZET BOMBÁZÁSA ÉS A CSEH ÁLLAM NE TÁMOGASSA IZRAEL ELLENTÁMADÁSAIT, AMELY ÚJABB EZREK HALÁLÁT ÉS AZ ORSZÁG PUSZTULÁSÁT FOGJA EREDMÉNYEZNI”

– áll a közleményben.

„Izrael honvédő háborút folytat, amelybe a Hamász nevű radikális palesztin szervezet kényszerítette bele a lakosság példátlan lemészárlásával” – magyarázta az izraeli zászlóba burkolózott Jana Cernochová újságíróknak, miért vesz részt az ellentüntetésen. Szerinte a jog ezúttal egyértelműen Izrael oldalán van, de „mindenkinek joga van véleményt nyilvánítani”. A rendőrség a két csoportot elszigetelte egymástól, a kora esti órákig incidens nélkül zajlott a rendezvény. A cseh kormány a Hamász támadásai után azonnal szigorította az országban lévő zsidó emlékhelyek őrzését.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató