2023. december 09. - Natália
EUR : 382.59
USD : 355.01
Időjárás ikon

Karácsony örömében csakhogy nem felajánlotta Budapestet Tusknak

„Lengyelországban immár valóság lett a kormányváltás esélyéből, Magyarország történelmi szövetségese visszatér az európai, demokratikus útra. Ez örömhír mindenkinek, aki az európai értékekben, a demokráciában, a jogállamban hisz. Örömhír tehát Budapestnek” – reagált a Facebookon Karácsony Gergely főpolgármester a lengyel parlamenti választások eredményére.

Karácsony szerint az eredmény „fájó pofon a gyűlöletre, megosztásra, valósághajlításra alapozott politika képviselőinek, az európai értékeket, a demokráciát, a jogállamot tagadó populistáknak, vagyis a magyar kormánynak is”.

Gratulált a lengyel ellenzéknek és Donald Tusknak a Momentum Mozgalom, közleményükben azt írták, úgy gondolják, hogy Tusk a szövetségeseikkel közösen európai útra fogja vezetni Lengyelországot. „A lengyel választás végével lehet, hogy Orbán Viktor veszített egy szövetségest, de a demokratikus Magyarország egy barátot nyert magának” – írták.

Üdvözölte az eredményt az MSZP is, közleményükben azt írták, hogy a lengyel választások jelentős mértékben megváltoztatják Európa politikai térképét. „Megszűnik az a lehetőség, hogy a lengyel és a magyar kormány összefogva akadályozza, gátolja az Unió működését, megoldódik Lengyelország Európai Unión belüli helyzete is, az állam nagy valószínűséggel hamarosan megkapja az eddig visszatartott forrásokat. A lengyel választások példája azt mutatja, hogy az autokratikus rendszerek a szavazóurnákkal legyőzhetők” – közölte az ellenzéki párt.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató