2024. február 29. -
EUR : 391.26
USD : 362.28
Időjárás ikon15°

Egyiptom elnöke felszólította a nemzetközi közösséget, hogy védjék meg a palesztin nép jogait

Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök megnyitotta a kairói békecsúcsot, és felszólította a nemzetközi közösséget, hogy védje meg a palesztin nép jogait.

“MEGLEPŐDVE LÁTJUK, HOGY A NEMZETKÖZI KÖZÖSSÉG HALLGAT A GÁZAI ÖVEZETBEN ALKALMAZOTT KOLLEKTÍV BÜNTETÉSI GYAKORLATRA. A PALESZTIN NÉPNEK ÉS A CIVILEKNEK NEMZETKÖZI VÉDELMET KELL KAPNIUK” – MUTATOTT RÁ.

El-Szíszi hangsúlyozta, hogy

Egyiptom “arra törekszik, hogy biztosítsa a humanitárius segélyek biztonságos, akadálytalan és stabil áramlását a Gázai övezetbe”, és “dolgozik a békefolyamat újjáélesztését célzó útiterven”.

Szavai szerint Egyiptom nem zárta le a rafahi átkelőhelyet, “de az izraeli csapások akadályozták annak stabil működését”.

El-Szíszi azt is elmondta, hogy Kairó határozottan elutasítja a palesztinok Gázai övezetből az egyiptomi Sínai-félszigetre való áttelepítésének ötletét, mert az nem segítene a palesztin kérdés megoldásában.

Az egyiptomi fővárosban október 21-én rendezik meg a kairói békecsúcsot, amelynek témája a palesztin kérdés megoldásának módja és a közel-keleti válság békés megoldása.

Az eseményre 34 ország és három nemzetközi szervezet – az ENSZ, az Arab Liga és az Afrikai Unió – képviselői érkeztek. Oroszországot Mihail Bogdanov, az elnök közel-keleti és afrikai különmegbízottja, külügyminiszter-helyettes képviseli.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató