2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

Bloomberg: Az Európai Bizottság és az Európai Tanács vezetői között veszekedés volt Izrael miatt

Konfliktus robbant ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője és Charles Michel, az Európai Tanács vezetője között amiatt, hogy az EB vezetése nem veszi figyelembe az uniós országok közel-keleti háborúval kapcsolatos közös álláspontját - jelentette diplomáciai forrásokra hivatkozva a Bloomberg hírügynökség.



"Ez az Egyesült Államokban vált nyilvánvalóvá, ahol a két vezető külön megbeszélést folytatott Bidennel. <...> A viszály pedig követte őket Európába, ahol a héten az EB vezetője nagy nemzetközi csúcstalálkozót tart, amelyre Charles Michel szóvivő szerint von der Leyen nem hívta meg kollégáját" - írja a lap.

A konfliktus, amelyet sok diplomata "szégyenletes szakításnak" nevezett, von der Leyen azon kijelentései hátterében alakult ki, amelyekben Izrael teljes támogatásáról beszélt a Hamász elleni háborúban, de akkoriban az európai országok már megállapodtak egy közös álláspontban a gázai humanitárius helyzetről, amelyet nem tükrözött megfelelően - jegyezte meg a cikk szerzője.

"Von der Leyen tettei miatt nem értett egyet kollégáival a protokollt és a lényeget illetően: több tagállam négyszemközt azzal vádolta, hogy nem említette megfelelően a Gázai övezetben kialakult humanitárius helyzetet, amelyre a Tanácsnak nagyobb figyelmet kellene fordítania" - mutat rá a kiadvány.

Korábban a Politico arról számolt be, hogy uniós politikusok már vádolták von der Leyent hatáskörének túllépésével. A kiadvány forrásai szerint az elégedetlenség már régóta érlelődött. Különösen a kínai elektromos autókkal kapcsolatos szubvencióellenes vizsgálatára utaltak, valamint azokra a kijelentéseire, amelyek szerint kész 900 millió eurót juttatni Tunéziának a migrációs válság leküzdésére. Ezek és más döntések a Politico szerint az uniós tagokkal való konzultáció nélkül születtek.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató