2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Botka László: Nem lesz kínai akkugyár Szegeden

Kínai óriásberuházásról tárgyalnak Szegeden, a kormány nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá nyilvánította a projektet, és 21 milliárd forintot ad egy 200 hektáros ipari parkra – írta a G7.

Az utóbbi napokban is felmerült, hogy az elektromos autókat gyártó kínai BYD érkezhet Szegedre, amelynek vezetőjével Orbán Viktor is tárgyalt múlt héten Kínában, és esetleg akkumulátorgyár épülne a városban. A pletykákat Facebook-oldalán sietett cáfolni a szegedi polgármester.

„Az elmúlt napok sajtóhírei ellenére nem lesz kínai akkugyár Szegeden, és semmilyen más vegyipari tevékenység sem”

– írta Botka László.

A polgármester bejegyzése szerint belekezdtek egy 300 hektáros ipari park kialakításába, amihez az önkormányzat évek óta kérte a kormány támogatását, „most végre sikerült elérni”. A terület felét már megvette Szeged városa, a többit is szeretnék megszerezni, Botka szerint „ha nem megy, kisajátítja az önkormányzatunk”.

„Az elmúlt évben tárgyaltunk olyan világcégekkel, akik környezetbarát, fenntartható termékeket állítanak elő, a legszigorúbb környezetvédelmi előírások mellett” – fogalmaz bejegyzésében a polgármester, hozzátéve: sok személyes tárgyaláson vannak már. „Az ilyen beruházások esetében, üzleti érdekek miatt, érthető módon teljes »hírzárlatot« vár el a lehetséges befektető, aki több ezer új munkahelyet hozhat létre városunkban. Kérem megértő türelmüket, még nincs végleges döntés.”

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató