2024. május 07. - Gizella
EUR : 389.62
USD : 361.8
Időjárás ikon21°15°

Putyin: néhány erő a közel-keleti konfliktus kiterjedését akarja

A Nyugat vallási gyűlöletet és intoleranciát szít, hogy “megossza és meghódítsa” a világot, hogy fenntartsa az “új világrendet”, amely az uralom és a gyarmatosítás jegyében zajlik – mondta szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Az oroszországi vallási közösségek vezetőivel találkozva a Kremlben Putyin kitért a jelenlegi közel-keleti konfliktusra, és figyelmeztetett, hogy az “iszlamofóbiát, az antiszemitizmust és a ruszofóbiát” fegyverként használják a többpólusú világ ellen.

“A Nyugat látja, hogy a többpólusú világrend kialakításának folyamata egyre nagyobb lendületet vesz. És a független, szuverén országok fejlődésének visszaszorítására, a világ többségének megosztására ugyanezeket az eszközöket használják” – mondta Putyin.

Ezek az erők azt akarják, hogy “az erőszak és a gyűlölet járványa” ne csak a Közel-Keletet, hanem egész Eurázsiát elárassza – figyelmeztetett.

“A muzulmánokat a zsidók ellen uszítják, ‘háborút kiáltanak a hitetlenek ellen’. A síitákat szembeállítják a szunnitákkal, az ortodox keresztényeket a katolikusokkal. Európában szemet hunynak a muszlim szentélyek elleni istenkáromlás és vandalizmus felett. Számos országban a náci bűnözőket és antiszemitákat, akiknek a holokauszt áldozatainak vére tapad a kezéhez, nyíltan dicsőítik hivatalos szinteken. Ukrajnában a kanonikus ortodox egyház betiltása és az egyházi szakadás elmélyítése felé haladnak” – tette hozzá az orosz elnök.

 

Mindezen intézkedések célja “az instabilitás növelése a világban, a kultúrák, a népek, a világvallások megosztása, a civilizációk konfliktusának előidézése” – jegyezte meg Putyin.

“Eközben valamiféle “új világrendről” beszélnek, amelynek lényege nem változott:képmutatás, kettős mérce, kizárólagossági igények, globális dominancia, egy lényegében neokolonialista rendszer fenntartása”.

Putyin részvétét fejezte ki minden izraelinek, aki családtagját elvesztette az október 7-i támadásokban, de figyelmeztetett, hogy “ártatlan embereket nem szabad felelősségre vonni mások által elkövetett bűncselekményekért”, és hogy a terrorizmus elleni harcot “nem lehet a kollektív felelősség hírhedt elve alapján folytatni”.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató