2024. május 06. - Frida, Ivett
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon23°13°

Izrael elindul, ma este legyalulja Gázát

Cikkünk frissül....

Az izraeli hadsereg közölte, hogy az éjszaka folyamán "célzott támadást hajtott végre a tenger felől" a Gázai övezet déli részén. Az Egyesült Államok pedig megtorló légicsapásokat mért két, az iráni Forradalmi Gárdához köthető kelet-szíriai helyszínre a Pentagon szerint - írja a Sky News.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) sajtótájékoztatót tart. 

Daniel Hagari parancsnok tartja a tájékoztatót, és azt mondja, hogy a hadsereg "minden fronton felkészült" Izrael biztonságának megőrzésére, és ma este kiterjeszti szárazföldi műveleteit. 

"A szárazföldi erőink kiterjesztik szárazföldi műveleteiket. Az IDF minden dimenzióban tevékenykedik"

- mondta. 

Az al Shifa kórházról szólva, amelyet az IDF állítása szerint a Hamász főhadiszállásaként használnak, azt mondja: "Feltártuk a földalatti szférát". 

"Folytatjuk a támadásokat Gázában és környékén" - teszi hozzá, és közli a polgárokkal, hogy a térség déli részén "jobb körülményeket" találnak. 

Azt mondja, hogy az IDF katonái "magas készültségben" vannak az északi határ mentén, és a haderő "sejteket lőtt" az északi határon. 

"A hazai fronton arra kérem Önöket, hogy továbbra is tartsák be a hazai frontparancsnokság utasításait" - mondja, hozzátéve, hogy dolgoznak a polgárok által használt riasztási alkalmazás javításán. 

Elmondása szerint eddig összesen 310 IDF-katonát öltek meg, és 229 embert tart túszként fogva a Hamász.

 Hangos robbanások sorozata történt a Gázai övezetben – írja egy tudósítójára hivatkozva a Fox News csatorna.

"Pénteken több hangos robbanást láttak és hallottak Gázában, miközben Izrael a palesztin terület szárazföldi inváziójára készül. <...> Izrael a háború kezdete óta a legsúlyosabb bombázását a Gázai övezetre összpontosította" - jelentette a média. 

A palesztin enklávé áldozatainak száma meghaladta a 7,3 ezret, több mint 19 ezren megsérültek. Több mint 1,3 ezer ember halt meg Izraelben. Emellett különböző becslések szerint akár 250 embert tarthat fogva a Hamász - írja a RIA.

Megszakadt az internetkapcsolat a Gázai övezetben

A Netblocks internetes megfigyelőközpont szerint a Gázai övezetben megszakadt az internetkapcsolat.

A megfigyelőközpont az X-en közzétett nyilatkozatában azt írta, hogy az élő hálózati adatok szerint a térségben összeomlott az összeköttetés.

"A vállalat az utolsó megmaradt nagy szolgáltató, amely szolgáltatást nyújt, miközben az Izraellel folyó harcok közepette csökken az összeköttetés" - tették hozzá.

 

Zárjuk a közvetítést

Köszönjük a figyelmet!

Sky News: Nagy félelem, hogy a válság eszkalálódása széles körű háborút szít

Alex Rossi, a Sky News nemzetközi tudósítója szerint attól tartanak, hogy ami Dél-Izraelben történik, "széles körű háborút indít el, amely a régió minden részéből bevonja a szereplőket"

Bejrútból beszélve Rossi szerint az USA "Izrael kulcsfontosságú szövetségesének számít - vele együtt járnak, amikor az a gázai bombázó hadjáratot folytatja".

Azt mondja: "Ezért lőttek különböző milíciák drónokkal és rakétákkal katonai eszközökre.

"Az amerikai válasz a támaszpontok elleni hajnali támadás volt".

Rossi szerint az USA akciója, amelynek során megtorló légicsapásokat indított két, az iráni Forradalmi Gárda Hadtesthez köthető kelet-szíriai helyszín ellen, üzenet volt az iráni kormánynak.

"Nagyon finom vonalon mozognak, mert biztosak akarnak lenni abban, hogy ez nem vezet további eszkalációhoz" - mondja Rossi.

"A nagy félelem az, hogy ami Dél-Izraelben zajlik, az egy széles körű háborút indít el, amely az egész régió szereplőit magába szippantja"

Erdogan felszólította a törököket, hogy tüntessenek Palesztináért

Erodgan török elnök felszólította a török népet, hogy jöjjenek ki a Palesztinát támogató tüntetésre

"Meghívom nemzetünk minden tagját a Nagy Palesztina Gyűlésre, amelyet holnap tartunk az isztambuli Atatürk repülőtéren, ahol ismét megmutatjuk a világnak, hogy szolidárisak vagyunk palesztin testvéreinkkel"

- mondta Erdogan.

ENSZ főtitkár: Ez az igazság pillanata

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára az X-en üzent:

Megismétlem felhívásomat a közel-keleti humanitárius tűzszünetre, az összes túsz feltétel nélküli szabadon bocsátására és az életmentő ellátmányok szükséges mértékű szállítására.

Mindenkinek vállalnia kell a felelősségét.

Ez az igazság pillanata.

A történelem mindannyiunk felett ítélkezni fog.

 

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el Gázáról és Izraelről, amelyben azonnali fegyverszünetet követel

Az ENSZ Közgyűlése elfogadta az arab országok azon határozatát, amely azonnali fegyverszünetet követel a palesztin-izraeli konfliktusövezetben – írja a RIA Novosztyi tudósítója.

120 ország szavazott az állásfoglalás mellett, 14 volt ellene, 45 pedig tartózkodott.

 

Felvonulások kezdődtek különböző ciszjordániai városokban

Ciszjordánia különböző városaiban felvonulások zajlanak a Gázai övezet támogatására. Nablusz, Dzsenin, Beit Furik és más városok utcái így néznek ki:

 

Gáza, a földi pokol

Fotók a ma esti Gáza elleni támadásról...

Izrael "alagutakat és terrorista infrastruktúrát" támad - mondta a katonai szóvivő

Az izraeli hadsereg közölte, hogy a pénteken késő este fokozódó légitámadása a Hamász kiterjedt alagúthálózatára és földalatti létesítményeire összpontosított, amelyek a feltételezések szerint a csoport főhadiszállásaként, menedékhelyeként és a Hamász kezén lévő több mint 200 túsz legalább egy részének fogva tartására szolgálnak.



Egy a hét elején szabadon engedett izraeli túsz a földalatti hálózatot a járatok "pókhálójaként" írta le, ahol őt és másokat is fogva tartottak és orvosi ellátásban részesítettek - írja a Washington Post.

Az Egyesült Államok nem tudja, mikor és hogyan ér véget a palesztin-izraeli konfliktus

Az Egyesült Államok nem tudja, meddig tart a palesztin-izraeli konfliktus, és azt sem, hogyan és mikor ér véget – mondta John Kirby, a Fehér Ház stratégiai kommunikációs koordinátora.

"Nehéz arról beszélni, hogy ennek mi lesz a vége"

- mondta újságíróknak a palesztin-izraeli konfliktus lezárásának kilátásairól beszélve.

Kirby megjegyezte, hogy nem áll készen arra, hogy megjósolja a palesztin-izraeli konfliktus jelenlegi eszkalációjának befejezésének időpontját és feltételeit.

„Ha ennek vége lesz, Gáza egészen más lesz”

Az izraeli miniszterelnök tanácsadója szerint a katonai műveletek folyamatban vannak, és

"ha ennek vége, Gáza egészen más lesz".

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató