2024. május 19. - Ivó, Milán
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon24°13°

Izrael elindul, ma este legyalulja Gázát

Cikkünk frissül....

Az izraeli hadsereg közölte, hogy az éjszaka folyamán "célzott támadást hajtott végre a tenger felől" a Gázai övezet déli részén. Az Egyesült Államok pedig megtorló légicsapásokat mért két, az iráni Forradalmi Gárdához köthető kelet-szíriai helyszínre a Pentagon szerint - írja a Sky News.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) sajtótájékoztatót tart. 

Daniel Hagari parancsnok tartja a tájékoztatót, és azt mondja, hogy a hadsereg "minden fronton felkészült" Izrael biztonságának megőrzésére, és ma este kiterjeszti szárazföldi műveleteit. 

"A szárazföldi erőink kiterjesztik szárazföldi műveleteiket. Az IDF minden dimenzióban tevékenykedik"

- mondta. 

Az al Shifa kórházról szólva, amelyet az IDF állítása szerint a Hamász főhadiszállásaként használnak, azt mondja: "Feltártuk a földalatti szférát". 

"Folytatjuk a támadásokat Gázában és környékén" - teszi hozzá, és közli a polgárokkal, hogy a térség déli részén "jobb körülményeket" találnak. 

Azt mondja, hogy az IDF katonái "magas készültségben" vannak az északi határ mentén, és a haderő "sejteket lőtt" az északi határon. 

"A hazai fronton arra kérem Önöket, hogy továbbra is tartsák be a hazai frontparancsnokság utasításait" - mondja, hozzátéve, hogy dolgoznak a polgárok által használt riasztási alkalmazás javításán. 

Elmondása szerint eddig összesen 310 IDF-katonát öltek meg, és 229 embert tart túszként fogva a Hamász.

 Hangos robbanások sorozata történt a Gázai övezetben – írja egy tudósítójára hivatkozva a Fox News csatorna.

"Pénteken több hangos robbanást láttak és hallottak Gázában, miközben Izrael a palesztin terület szárazföldi inváziójára készül. <...> Izrael a háború kezdete óta a legsúlyosabb bombázását a Gázai övezetre összpontosította" - jelentette a média. 

A palesztin enklávé áldozatainak száma meghaladta a 7,3 ezret, több mint 19 ezren megsérültek. Több mint 1,3 ezer ember halt meg Izraelben. Emellett különböző becslések szerint akár 250 embert tarthat fogva a Hamász - írja a RIA.

Megszakadt az internetkapcsolat a Gázai övezetben

A Netblocks internetes megfigyelőközpont szerint a Gázai övezetben megszakadt az internetkapcsolat.

A megfigyelőközpont az X-en közzétett nyilatkozatában azt írta, hogy az élő hálózati adatok szerint a térségben összeomlott az összeköttetés.

"A vállalat az utolsó megmaradt nagy szolgáltató, amely szolgáltatást nyújt, miközben az Izraellel folyó harcok közepette csökken az összeköttetés" - tették hozzá.

 

Gáza súlyos bombázások alatt áll

Jordán Külügyminisztérium: Izrael gázai szárazföldi hadművelete évekig humanitárius katasztrófához vezet

A jordániai külügyminiszter, Ayman al-Safadi arra figyelmeztetett, hogy a Gázai övezetben végrehajtott izraeli szárazföldi hadművelet következménye évekig tartó, epikus méretű humanitárius katasztrófa lesz.

Korábban Daniel Hagari dandártábornok, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője közölte, hogy az IDF az elmúlt napokban szárazföldi manővereket hajtott végre a Gázai övezetben, és hogy ezek a műveletek péntek estétől kibővülnek. Az al-Kasszam Brigádok (a palesztin Hamász mozgalom katonai szárnya) közölte, hogy visszavertek egy izraeli szárazföldi inváziót a Gázai övezetben lévő al-Bureij menekülttábor keleti részén.

"Izrael most indított szárazföldi háborút Gázában. Az eredmény egy epikus méretű humanitárius katasztrófa lesz az elkövetkező évekre"

- írta al-Szafadi az X közösségi hálózaton.

A Hamasz felszólítja a palesztinokat, hogy harcoljanak az izraeli erők ellen

A Gázai övezetben kormányzó Hamász palesztin mozgalom arra szólítja fel a ciszjordániai palesztinokat, hogy tüntessenek és vegyenek részt az izraeli hadsereggel vívott harcokban - mondta Husam Badran, a mozgalom politikai irodájának tagja.

"Felszólítjuk népünket Ciszjordánia minden városában, falujában és táborában, hogy azonnal tüntessenek minden helyen és téren, majd vegyenek részt a harcokban minden megszállóval"

- mondta Badran a Hamász által kiadott közleményben.

Irán külügyminisztere figyelmeztet: a közel-keleti országok "a ravaszon tartják az ujjukat"

Hosein Amir Abdollahian iráni külügyminiszter a New York-i Morning Edition rádiónak adott interjújában azt mondta, hogy a Palesztinát támogató közel-keleti vezetőknek és csoportoknak sokkal komolyabb tervei vannak, mint amit eddig láthattunk.



A külügyminiszter megjegyezte, hogy két héttel ezelőtt találkozott néhány közel-keleti vezetővel, valamint "libanoni ellenállási vezetőkkel és palesztin frakciókkal".

"Amit a terveikből megértettem, az az, hogy az ujjukat a ravaszon tartják. Tudják, ez valami sokkal erőteljesebb és mélyebb, mint amit önök talán láttak"

- árulta el a diplomata.

Azt mondta, hogy ha a Gázai övezetben és Ciszjordániában a civilek üldözésének helyzete változatlan marad, "bármi lehetséges".

WP: Az USA könyörög Izraelnek, hogy álljanak le, mert kitör a harmadik világháború

Az Egyesült Államok megpróbálja meggyőzni Izraelt, hogy hagyjon fel egy teljes körű gázai hadművelettel - írja a Washington Post.

The Washington Post:

A Biden-kormányzat arra buzdítja Izraelt, hogy ne szállja meg a Gázai övezetet a földön, és azt egy "sebészibb" művelettel helyettesítse.



Az Iszlám Dzsihád bejelentette, hogy rakétákat indít Szderótra, Askelónra és Asdódra

Az Al-Kudsz Brigádok (a palesztin Iszlám Dzsihád csoport katonai szárnya) közölte, hogy rakétákat lőtt ki az izraeli Szderótra, Askelónra és Asdódra felé.

"Az Al-Qudsz Brigádok most intenzív rakétasorozatokat lőnek ki Askelón, Asdód és Szderót felé"

- áll a Brigádok közleményében.

Izraeli tankok törtek be a Gázai övezetbe

Jelentések érkeztek izraeli tankok tevékenységéről a Gázai övezetben.

Az első jelentések szerint az izraeli tankok átlépték a határkerítést az északi Gázai övezetbe, Beit Hanoun városa közelében.

A Hamász segélykiáltása

A Hamász felszólítja az arab országokat és a nemzetközi közösséget, hogy

segítsenek „megállítani a népünk elleni bűncselekményeket és mészárlásokat”

A Hamász azt állítja, hogy a Gázai övezetet Izrael „szárazföldről, tengerről és levegőből” támadta meg.

Eközben a Palesztin Vörös Félhold Társaság képviselője elmondta, hogy a Gázai övezet teljesen el van zárva a külvilágtól.

A Hamász tisztviselője a Financial Timesnak elmondta, hogy a szervezet "nem számított ekkora reakcióra Amerikától" az október 7-i támadás után, hozzátéve, hogy "amit most látunk, az az USA belépése a csatába, és erre nem számítottunk".

Dugin: Izrael bejelentette az ítélet napját

Alekszandr Geljevics Dugin orosz teoretikus kommentálta a ma esti eseményeket.

Izrael most jelentette be a gázai szárazföldi hadművelet kezdetét. Az ítélet napját bejelentették. Most a legfontosabb események következnek. Minden amerikai erőfeszítés, hogy megakadályozza vagy legalábbis késleltesse, hiábavaló volt. Ez a háború az iszlám világ és a kollektív Nyugat között

- írta az X-en.

Rijád figyelmeztette az Egyesült Államokat Izrael gázai inváziójának következményeire

Az Egyesült Államokat az elmúlt napokban Szaúd-Arábiával folytatott kapcsolatfelvétel során figyelmeztették, hogy egy szárazföldi katonai művelet a Gázai övezetben "katasztrofális következményekkel" járhat az egész Közel-Keletre nézve

- jelentette pénteken a New York Times a megbeszéléseket ismerő forrásokra hivatkozva.

A kiadvány szerint Rijád ellenzi a Gázai övezet izraeli katonai invázióját, és ezt Washington felé is világossá tette a közelmúltbeli kapcsolatok során. Ez elsősorban azokra a megbeszélésekre vonatkozik, amelyekre egy amerikai kongresszusi küldöttség múlt hétvégi szaúdi fővárosi látogatása során került sor. Akkor egy 10 szenátorból álló csoport találkozott Mohammed bin Szalmán herceggel, akit a lap a közel-keleti királyság "de facto uralkodójának" nevez.

"A szaúdi vezetés reményét fejezte ki, hogy a stabilitási okokból és az emberveszteségek miatt is el lehet kerülni a szárazföldi műveletet" - mondta a kiadványnak Richard Blumenthal szenátor, aki egy amerikai törvényhozókból álló küldöttség tagjaként látogatott Rijádba.

Elmondta, hogy a szaúdi fél figyelmeztetett, hogy egy izraeli gázai betörés "rendkívül káros" esemény lenne, amely az egész régióra kihatással lenne.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató