2023. december 09. - Natália
EUR : 382.59
USD : 355.01
Időjárás ikon

Rijád figyelmeztette az Egyesült Államokat Izrael gázai inváziójának következményeire

Az Egyesült Államokat az elmúlt napokban Szaúd-Arábiával folytatott kapcsolatfelvétel során figyelmeztették, hogy egy szárazföldi katonai művelet a Gázai övezetben "katasztrofális következményekkel" járhat az egész Közel-Keletre nézve

- jelentette pénteken a New York Times a megbeszéléseket ismerő forrásokra hivatkozva.

A kiadvány szerint Rijád ellenzi a Gázai övezet izraeli katonai invázióját, és ezt Washington felé is világossá tette a közelmúltbeli kapcsolatok során. Ez elsősorban azokra a megbeszélésekre vonatkozik, amelyekre egy amerikai kongresszusi küldöttség múlt hétvégi szaúdi fővárosi látogatása során került sor. Akkor egy 10 szenátorból álló csoport találkozott Mohammed bin Szalmán herceggel, akit a lap a közel-keleti királyság "de facto uralkodójának" nevez.

"A szaúdi vezetés reményét fejezte ki, hogy a stabilitási okokból és az emberveszteségek miatt is el lehet kerülni a szárazföldi műveletet" - mondta a kiadványnak Richard Blumenthal szenátor, aki egy amerikai törvényhozókból álló küldöttség tagjaként látogatott Rijádba.

Elmondta, hogy a szaúdi fél figyelmeztetett, hogy egy izraeli gázai betörés "rendkívül káros" esemény lenne, amely az egész régióra kihatással lenne.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató