2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Budapest otthont adna Moszkva és Kijev párbeszédének

Magyarország kész otthont adni a Moszkva és Kijev képviselői közötti tárgyalásoknak, amennyiben azt az érintett felek is szeretnék – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökségnek adott interjújában.

Arra a kérdésre, hogy Budapest kész-e közvetítőként fellépni és helyszínt biztosítani az Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalásoknak, Szijjártó azt mondta: 

Csak akkor lehet Magyarország közvetítő, ha mindkét fél akarja, ez nem rajtunk múlik.

Hozzátette: ha ilyen megkeresést kap Budapest, habozás nélkül igent mond rá.

Az orosz hírügynökség cikkében emlékeztet: Moszkva többször is jelezte, hogy készen áll a tárgyalásokra, de Kijev betiltotta azokat. Hozzáteszik: a Nyugat folyamatosan tárgyalásokra szólítja fel Oroszországot, amire Moszkva készen is áll, ugyanakkor azt nem veszi figyelembe, hogy Kijev visszautasítja a párbeszédet. 

Hozzátette: a válság kirobbanása után beszélt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel és Volodimir Zelenszkij adminisztrációjának vezetőjével, Andrej Ermakkal is.

Mindkettőjüknek Magyarországot ajánlottam fel helyszínnek – egy elfogulatlan, pártatlan, biztonságos helyet, amely egyenlő feltételeket és biztonságos környezetet garantál mindannyiuknak.

Ez az ajánlatunk továbbra is fennáll. Tehát ha szükségük van ránk, akkor rendelkezésükre állunk. Szívesen biztosítunk nekik tisztességes helyszínt és biztonságos körülményeket

– hangsúlyozta Szijjártó.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató