2024. február 28. - Elemér
EUR : 389.02
USD : 358.44
Időjárás ikon15°10°

Meghalt az a 16 éves diáklány, akit azért vertek félholtra, mert nem viselt fejkendőt

Armita Garavand egy hónapot töltött kómában, miután az iszlám erkölcsrendészet a metróban „intézkedett” vele szemben. 

Iránban egy hónap kómában töltött idő után szombaton meghalt Armita Garavand iráni középiskolás diáklány, aki október elején vitatott körülmények között esett kómába a teheráni metróban – közölte a helyi média. Az ifjúsági és sportminisztériumhoz tartozó Borna ügynökség azt jelentette: „Armita Garavand, a Teheránban élő diáklány egy órával ezelőtt halt meg intenzív orvosi kezelés és 28 napos kórházi ápolás után a speciális ellátóegységben”.  

A 16 éves, kurd régióból származó tinédzser október 1-je óta feküdt egy teheráni kórházban, miután „összeesett” a fővárosi metróban.

Az összeomlás körülményei ellentmondásosak. A hatóságok azt állították, hogy a tinédzser „vérnyomásesés” áldozata lett, és tagadták, hogy bármilyen „szóbeli vagy fizikai összetűzés” történt volna közte „az utasokkal vagy a metró személyzetével”.

Szombaton a Tasznim félhivatalos helyi hírügynökség idézte az „orvosok hivatalos véleményét”, miszerint a lány „agykárosodást okozó esést szenvedett, amelyet folyamatos görcsök kísértek, csökkent agy oxigénellátása, amit agyi ödéma követett, miután hirtelen leesett a vérnyomása”.

A nem kormányzati szervezetek szerint azonban a diáklány súlyos sérüléseket szenvedett az erkölcsrendészet tagjai által elkövetett „támadásban”, akik az iráni nők fátyolviselési kötelezettségének betartatásáért felelősek.

Az ügy alig több mint egy évvel azután történt, hogy 2022. szeptember 16-án őrizetben meghalt Mahsza Amini, egy 22 éves iráni kurd nő, akit az erkölcsrendészet őrizetbe vett, mert állítólag megszegte az iráni nőkre vonatkozó szigorú öltözködési szabályokat. Halála széles körű tiltakozó megmozdulást váltott ki az országban, amely több száz halálos áldozatot követelt és több ezer ember letartóztatásához vezetett.

 

MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató