2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Aktiválja a Gázai övezetben a Starlink műholdjait Elon Musk, hogy tudják hívni a mentőket és legyen internet a térségben

Az izraeli légicsapások következtében összeomlott a Gázai övezetben a kommunikációs hálózat. Így senki sem tudja elérni a 101-es segélyhívót sem, ez rengeteg ártatlan civil halálát is okozhatja a térségben. Elon Musk a SpaceX Ukrajnában is sokat segítő Starlink műholdas internettel igyekszik hozzájárulni a helyzet enyhítéséhez.



Elon Musk szombaton jelentette be: a Starlink aktiválásával igyekszik segíteni a Gázai övezetben élők kommunikációs problémáin. Az izraeli légicsapások miatt akadozik a telefonhálózat és az internetelérés is, több régióban teljesen megsemmisült az infrastruktúra.

A palesztin Jawwal távközlési szolgáltató szerint a légicsapások megsemmisítették az összes olyan vonalat, ami összeköttetést jelentett a külvilággal. Az internetforgalom globális megfigyelését végző NetBlocks szerint Gázában összeomlott a hálózat.
 
Elon Musk a Starlink több ezer, Föld körül keringő Starlink-műholdja segítségével biztosít internetet a térségben – emlékeztet az Interesting Engineering. A palesztin Vörös Félhold Társaság szerint erre szükség is van, ugyanis a kimaradás érinti a 101-es központi segélyhívót. Ez akadályozza a mentők kiérkezését a sebesültekhez. Emiatt az ellátás nem biztonságos és nem is lehetséges.

Musk bejelentését az amerikai Kongresszus demokrata képviselője, Alexandria Ocasio-Cortez úgy kommentálta: elfogadhatatlan a jelenlegi helyzet a Gázai övezetben, veszélybe sodorja az ott dolgozó újságírók, egészségügyi szakemberek és civilek életét, valamint a humanitárius szervezetek sem tudják ellátni a feladatukat.

Korábban Shlomo Karhi izraeli kommunikációs miniszter megígérte, hogy megsemmisíti a Starlink terminálokat, ha Elon Musk áthelyezi azokat a Gázai övezetbe.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató