2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Rácsok mögé kellett vonulniuk a kegyelemben nem részesült Hunnia-ügy vádlottjainak

Mint arról portálunk nemrégiben beszámolt, csütörtökön hirdetett ítéletet a Kúria a Hunnia-csoport utolsó három, terrorcselekményekkel vádolt  tagjának ügyében. Dr. Szücsi Frigyes, Tián Csaba és Piller Gergely utoljára állt a bíróság elé, mivel egyetlen vádpont nyitott maradt nyitott.

A másodfokú ítéletben 5–5, illetve 2 év fegyházbüntetést szabtak ki rájuk, amelyet többek között Csintalan Sándor, az MSZP volt alelnöke, majd átmeneti megtérése után a Hír TV műsorvezetőjének korabeli megverése miatt.

 

A másodfokon kiszabott büntetések mértékét a Kúria helybenhagyta, de a szabadságvesztés fokozatát fegyház helyett börtönre enyhítették.

Mivel már korábban éveket töltöttek a vádlottak előzetes letartóztatásban és háziőrizetben, Dr. Szücsi Frigyesnek még 3 év 3 hónapot, Tián Csabának 3 év 6 hónapot, Piller Gergelynek 6 hónapot kellene leülnie. A börtönben eltöltendő hátralévő időtartamok mértéke a házi őrizet beszámítási mérték változása miatt szerény mértékben csökkent.

Az ügy pikantériája, hogy már maga a sértett Csintalan Sándor is azt állítja újabban, a fiatalok vélhetően ártatlanok, ezért kérte számukta is a kegyelmet. 

A tárgyaláson jelenlévő hazafiak nem hagyják annyiban az igazságtalan ítéletet: az Igazságügyi Minisztérium elé vonulnak spontán demonstrációt hirdetve - írja a Szentkoronaradio.com.

Gaudi-Nagy Tamás jogvédő az elítélteknek azt ígérte,

azon dolgoznak, hogy meglegyen pár napon belül a kegyelem, és csak órákat tartson a fogházban töltött idő.

- olvasható a Pestisracok.hu-n.

Az ítélethirdetést követően a kegyelmet kérő családtagok és támogatók Répássy Róbertet, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkárát, miniszterhelyettest keresték fel az úgynevezett végrehajtási kegyelmi kérvényük átadásának szándékával, egyben a büntetés végrehajtásának félbeszakítását is kérték. Ez utóbbi miniszteri hatáskor. Répássy Róbert a megjelenteknek az eljárásról annyit mondott, hogy mint a korábbi elítéltek esetén is, minden iratot be kell szerezniük, tehát a jogerős bírósági ítéletet vagy annak rendelkező részét, amelyet aztán felterjesztenek Novák Katalin köztársasági elnöknek. Mint ugyanis kiemelte, a Hunnia-per három végső elitéltjének kegyelmi kérvényei is a köztársasági elnök asztalán fekszenek, ugyanakkor esetükben tisztázni kell egy nyilatkozattal, hogy az eljárási kegyelmet fenntartják-e. Répássy Róbert hozzátette:

a köztársasági elnök már átvette a Hunnia-per korábban benyújtott eljárási kegyelmi kérelmeinek ügyét, az alkotmányos rend szerint meg kell várni és tiszteletben kell tartani Novák Katalin döntését.

KEGYELEMBEN, MINISZTERI ENGEDÉLYBEN REMÉNYKEDNEK AZ ELÍTÉLTEK

A helyszínen fotókat és videót is közreadó Skabski Fruzsina dokumentumfilmes az ítéletet úgy kommentálta:

Koncepciós perben elíték a hármakat. Reménykedünk a kegyelemben és a miniszteri engedélyben, mely lehetővé tenné, hogy azt szabadlábon várhassák meg azt. 
A videón Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője az elítélteknek azt ígérte: továbbra is minden erejükkel azon dolgoznak, hogy rövid időn belül sikerüljön elérni a végrehajtási kegyelmet, s mihamarabb kiszabadulhassanak börtönből.

 

A Hunnia-ügy gyurcsányista kincepciós per előzmányei és háttere ide kattintva olvasható.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató