2023. december 08. -
EUR : 380.77
USD : 353.22
Időjárás ikon

Iskolaépületet ért izraeli légitámadás Gázában, 15-en meghaltak

Ideiglenes civil szálláshelyként szolgáló iskolaépületet ért izraeli légitámadás szombaton a Gázai övezetben, és ebben legkevesebb 15 ember életét vesztette, többtucatnyi pedig megsebesült különböző palesztin források közlése szerint.

A dzsabalíjai menekülttáborban lévő al-Fakúra iskolát érte a légitámadás. Az áldozatok számáról Mohammad Abu Szelmeja, a gázavárosi as-Sifa kórház igazgatója számolt be.

A Hamász uralta övezet egészségügyi minisztériuma közölte, hogy egy másik izraeli rakéta becsapódása két nő halálát okozta a Nasszer gyerekkórház bejáratánál, és több ember megsebesült.

Az izraeli hadsereg egyelőre nem nyilatkozott ezekről az esetekről. Egy-két órával korábban azt közölték, hogy éjszaka és hajnalban folytatták a Hamász infrastruktúrája elleni támadásokat, valamint hogy szombatra szabaddá tették az övezet északi részéből a délibe vezető főútvonalat, így az északi lakosok már gyorsan a déli részbe juthatnak a bombázások elől, ahogy erre Izrael többször felszólította őket. A hadsereg csütörtökön jelentette be, hogy körbevette Gázavárost.

ENSZ-vezetők szerint az övezetben egyre katasztrofálisabb állapotok uralkodnak, a helyieknek már élelemből és ivóvízből is nagyon kevés jut. Az egészségügyi ellátás az összeomlás szélére került.

A Gázai övezeti egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint a Hamász október 7-i támadásának megtorlásául elindított izraeli hadműveletnek már 9488 halálos áldozata van az övezetben, közülük 3900 gyerek és 2509 nő. Az ENSZ humanitárius hivatalának becslése szerint az övezet 2,3 millió lakosából másfél millió már elmenekült otthonából úgy, hogy az övezeten belül volt kénytelen menedéket keresni.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató