2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

A világon elhatalmasodott a gyűlölködés október 7-e óta - közölte az ENSZ emberi jogi főbiztosa

A világon elhatalmasodott a gyűlölködés október 7-e, vagyis a palesztin Hamász Izrael elleni támadása óta, és ez nagyon sajnálatos - írta szombaton kiadott közleményében Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

Sajnálatos az antiszemitizmus, az iszlamofóbia és általában a gyűlöletbeszéd felerősödése is a háború következtében, ami egyebek között az azzal kapcsolatos tüntetéseken nyilvánul meg - tette hozzá.

"Ennek a válságnak mindenütt a világon rossz hatása van, emiatt lealacsonyítóan beszélnek a palesztinokról és a zsidókról is. Tanúi vagyunk a gyűlöletbeszéd, az erőszak és a hátrányos megkülönböztetés robbanásszerű terjedésének, a társadalmi szakadékok kiszélesedésének, a polarizáció megerősödésének, valamint a szólás- és a gyülekezési szabadsághoz való jog tagadásának. Zsidóktól és muszlimoktól is azt hallom, hogy nem érzik magukat biztonságban, és ez nagyon elszomorító" - írta a főbiztos.

"Visszataszító a gyűlölködő szavaknak az az áradata, amely például a közösségi médiában tapasztalható. A nemzetközi jog egyértelmű ezen a területen. Tilos mindenféle felbujtás a nemzeti, a faji és a vallási gyűlöletre, a hátrányos megkülönböztetésre, az ellenségeskedésre és az erőszakra" - szögezte le.

Volker Türk a közemberek megnyilvánulásai mellett elítélte a politikai vezetők gyújtó hangú, mérgező és gyűlölködő beszédeit is.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató