2023. december 09. - Natália
EUR : 382.59
USD : 355.01
Időjárás ikon

Károsnak tartja a külföldi munkaerő-kölcsönzést Kamu Gergely

Karácsony Gergely szerint árt a magyar munkavállalóknak, ha külföldiekkel akarják feltölteni a hiányszakmákban lévő álláshelyeket. Meggyőződése, hogy helytelen, ha a kormány támogatja a harmadik országból érkező munkavállalók beáramlását, mivel ez megakadályozza a bérfelzárkóztatást. Úgy látja, a magyar közösségekben van még tartalék.

Budapest vezetője szerint a vendégmunkások munkaerő-kölcsönzéssel való foglalkoztatása hosszabb távon káros hatással van a munkaerőpiaci folyamatokra, ezért a főváros saját cégei számára ilyen foglalkoztatást nem is engednek meg.

A fővárosi cégeknél vagy intézményeknél (az úgynevezett Budapest-családban) Karácsony Gergely szerint mintegy ezer betöltetlen álláshely van, ezeket a munkavállalókat védő, őket anyagilag is megbecsülő megoldásokkal igyekszünk betölteni.

Emlékezetes, hogya BKK-val szerződésben álló ArrivaBus Kft. – amely jelenleg a fővárosi közösségi-közlekedésében résztvevő buszok egyharmadát üzemelteti – egy munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cégen keresztül távol-keleti vendégmunkásokat alkalmaz.

A főpolgármester magát a munkaerő-kölcsönzést is problémának tartja, mert úgy véli, ez hosszabb távon árt a magyar munkavállalóknak is.

A minőségi munkahely nem tud olyan lenni, ahol a valódi munkáltató és a munkavállaló között nem létezik érdemi kapcsolat, csupán egy cég kölcsön ad embereket egy másik cégnek. Ez így kiszolgáltatottá, védtelenné teszi a dolgozókat, rombolja a munkavállalói jogokat, és megakasztja a bérfelzárkóztatás ütemét. Szerintünk a munkavállalói jogokat erősíteni kell, nem rombolni. Szerintünk a bérek felzárkóztatása kell, és nem leépítése. És Magyarországnak igenis van munkaerő tartaléka, akikről bűn lemondani – fogalmazott közösségi oldalán Karácsony Gergely.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató