2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Ukránok: nem igaz, hogy korruptak vagyunk!

Az Ukrajnában – többek között a vezetés körében – elterjedt korrupcióról szóló állítások hamis “orosz narratíva” – jelentette ki Volodimir Zelenszkij elnök hivatalának vezetője egy pénteki interjúban.

“Ukrajna nem a világ legkorruptabb vagy a legkorruptabbak közé tartozó ország. Ez nem igaz”

– mondta Andrij Jermak, amikor Natalja Moszijcsuk újságíró arról kérdezte, hogy a problémát felvetették-e Kijev külföldi támogatói.

Jermak fenntartotta, hogy az ország vezetése korrupciómentes, és hogy Zelenszkij személyesen nem tolerálja ezt a belső körén belül.

“BIZTOSAN TUDJÁK, HOGY SEM AZ ELNÖK, SEM ÉN NEM VAGYUNK KORRUPTAK” – MONDTA.

“Úgy vélem, senki sem nevezné korruptnak az elnökünket, hacsak nem azért fizetik, hogy valakinek az álhírét terjessze” – állította Jermak.

Zelenszkij sikeres és népszerű vállalkozó volt, mielőtt elindult volna az elnökválasztáson, és azért ment politikusnak, mert nem tetszett neki a rendszer – mondta.
 
Sok barátot hozott a kormányába a szórakoztatóipari vállalkozásából, de Jermak szerint Zelenszkij senkit sem kezelne érinthetetlenül, és nem tűrne meg senkit, aki nem osztja az elveit.

Az államfő arra ösztökéli a bűnüldöző szervek tisztviselőit, hogy alaposan vizsgáljanak ki minden korrupciógyanús ügyet – állította Jermak.

A Zelenszkij-kormányt több nagy korrupciós botrány is megrázta, többek között a védelmi minisztériumban. A Time magazin nemrégiben megjelent, az ukrán vezetőről szóló profilja úgy jellemezte, hogy szeptemberben “túl későn” rúgták ki posztjáról Olekszij Reznyikov minisztert, Zelenszkij közeli szövetségesét.
 
Az elnököt februárban figyelmeztették a csapatok túlárazott élelmiszer-beszerzése miatt kialakuló botrányra, de nem cselekedett, így “szövetségesei többszörös esélyt kaptak arra, hogy csendben kezeljék a problémákat, vagy megmagyarázzák azokat” – áll a jelentésben. Egy amerikai látogatás előtt lépte meg a miniszter leváltását, de addigra “Reznyikov tojásai” már reputációs károkat okoztak Ukrajnának, mind a frontvonalon, mind a külföldi fővárosokban.

Alacsonyabb szinteken az ukrán tisztviselők “lopnak, mintha nem lenne holnap” – idézte Zelenszkij egy névtelenül nyilatkozó tanácsadóját a Time. Dmitro Kuleba külügyminiszter “valótlannak” nevezte a kijelentést, és felszólította az embereket, hogy bízzanak az EU értékelésében, miszerint Kijev sikeresen küzd a korrupció ellen.
 
A nyugati politikusok, akik ellenzik Ukrajna további támogatását, miközben az Oroszország ellen harcol, a korrupcióra hivatkoztak vonakodásuk egyik okaként. Az Egyesült Államokban a kérdés válsághoz vezetett a Capitoliumon, mivel a képviselőház egyes republikánus képviselői nem hajlandóak több pénzt elkülöníteni. A Fehér Ház megpróbálta az ellenállás leküzdése érdekében az ukrajnai támogatás iránti kérelmét Izrael támogatásával összekapcsolni, de ez eddig nem sikerült.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató