2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

"Lengyelország még nincs elveszve!" - elkezdődött a varsói Függetlenség Menete

Elkezdődött a függetlenségi menet Varsóban.

Az idei találkozó mottója:

"Lengyelország még nincs elveszve!"

A Függetlenségi menet körülbelül 14:30-kor indult a Roman Dmowski körforgalomtól. A menet indulását a nemzeti himnusz eléneklése és beszédek előzték meg.



A résztvevők a Jerozolimskie sugárúton, a Poniatowski hídon és a Wał Miedzeszyński utcán vonulnak végig.

Az esemény körülbelül 16.30-kor ér véget a PGE Nemzeti Stadionnál.

 

"Lengyelország mi vagyunk, nem Donald (Tusk - a szerk.) és a kutyái"

- ez az egyik transzparens a menetben.

Láthatók még az „Isten, becsület, haza”, „Igen az életre” és „Érdemes lengyelnek lenni” szlogenekkel.

További rigmusok a tömegből:

„Állítsuk meg a tömeges bevándorlást”

"Lengyelek a bevándorlók ellen"

"Ez Lengyelország, nem Brüsszel. A perverziókat itt nem támogatják"



A Függetlenségi menet résztvevőinek biztonságára a rendőrség és a menetőrség fog vigyázni. A tisztviselők arra kérik a szolgálatokat, hogy ha veszélyes incidenseket észlelnek, értesítsék a szolgálatokat.

A menet kezdete előtt történt egy incidens. Úgynevezett klímaaktivisták elállták a Függetlenségi menet útvonalát. A blokád résztvevőit a rendőrök kivezették a menet útvonaláról.

 

Provokátorok zavarták meg a hazafiak vonulását:


- Ma mindannyiunknak aktivitást, cselekvést kell vállalnia, hogy a függetlenség ne vesszen el. Oroszország brutális háborút folytat Ukrajnában. Nagyon jól tudjuk, hogy Oroszország a lengyel államra is igényt tart. Nincs beleegyezés a mi részünkről! Látjuk a fenyegetést a Nyugat felől. Látjuk, hogy az Európai Unió egyre agresszívebben halad a föderalizáció felé. Ez pedig a nemzetállamok felszámolását jelenti. A szuverenitás elvesztését jelenti" - mondta Bartosz Malewski, a Függetlenségi Menetelés Egyesület elnöke a gyűlésen. - Mi határozott nemet mondunk ezekre a kísértésekre" - tette hozzá.



A színpadról szólalt fel a konföderáció egyik vezetője, a Nemzeti Mozgalom elnöke, Krzysztof Bosak parlamenti képviselő is.

- Összeköt bennünket a lengyel színekhez és a lengyel államhoz való ragaszkodás, a hitünk, a katolikus hit és a keresztény értékek iránti tisztelet, amelyek országunk kultúrájának és jogalkotásának alapjait alakították ki

- mondta a politikus.

A hallgatóságnak azt mondta:

"Meg kell védenünk a lengyel függetlenséget. Nem fogja megvédeni magát. (...) a függetlenség azt jelenti, hogy a kulcskérdésekben mi magunk döntünk."

A menet eleje már a Nemzeti Stadionhoz ért:

 

Idén körülbelül 40 000-re becsüljük a résztvevők számát – mondja Rafał Trzaskowski, Varsó szélsőliberális polgármestere. Az Onet adatai szerint a rendezvényen 70-90 ezren vettek részt.

A Nemzeti Radikális Tábor (ONR) támogatói elfojtották Krzysztof Bosak beszédét a függetlenségi menet alatt. A Konföderáció nevű párt vezetőjét kifütyülték, az ONR-tagok egy csoportja pedig többek között azt skandálta:

"Konfa, te szemét vagy, átvered a lengyeleket."

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató