2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Karácsonyék félmilliárdos „mikroadományai” kapcsán tarthatott házkutatást a NAV

„A NAV munkatársai büntetőeljárás keretében, adományládákba gyűjtött mikroadományokkal összefüggésben kutattak és foglaltak le bizonyítékokat egy budapesti ügyvédi irodában” – derült ki vasárnap este.

Csütörtökön késő este szemtanúk szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal emberei jelentek meg annál a háznál, melyben Tordai Csaba ügyvédi irodája is van. A Magyar Nemzetmegkereste az adóhivatalt és az ügyészséget is, hogy valóban történt-e házkutatás Tordai Csaba irodájában. Vasárnap választ is kapott a portál.

Mit válaszolt a NAV?

A NAV munkatársai büntetőeljárás keretében, adományládákba gyűjtött mikroadományokkal összefüggésben kutattak és foglaltak le bizonyítékokat egy budapesti ügyvédi irodában”

– állt a NAV válaszában a Magyar Nemzet vasárnapi cikke szerint.

 

Előzmények: Karácsony Gergely esete a „zárt adománygyűjtő ládikákkal”

Emlékezetes: a kampányfinanszírozási botrány kirobbanásakor Karácsony Gergely közösségi oldalánleszögezte: „bármit is állít a lakájmédia”, az ő egyesülete „a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően, zárt adománygyűjtő láda útján gyűjtött mikroadományokat”, amelyet Perjés Gábor párbeszédes politikus (az egyesület ügyvezetője – a szerk.) fizetett be az egyesület bankszámlájára a jogszabályi követelményekkel összhangban.

2023. júliusában aztán nyomozás indult a Karácsony-féle 99 Mozgalom ötszázmilliós támogatása miatt, mert kiderült: a számlán landoló félmilliárd forintnak addig ismeretlen volt az eredete.

Nem sokkal később pedig már az OTP Bank is feljelentést tett Karácsony Gergely 99 Mozgalmának finanszírozása ügyében, miután kiderült, hogy Perjés Gábor többször is olyan jegyzőkönyveket adott át az OTP-nek, amelyek adomány-gyűjtőládák felnyitásáról szóltak. A bank ezután vizsgálatot rendelt el, majd ennek végén arra jutott, hogy „a kb. 30x30x30 cm nagyságú adománygyűjtő ládába a Perjésék-féle jegyzőkönyvek állítása szerint 2-3 ezer bankjegyet, egy esetben pedig 3 811 bankjegyet préseltek be.” 

Karácsony: Nem kis ládika, nyilván nagy ládika

Karácsony Gergelyt július elején aztán még az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorának vendégeként is megkérdezték a „mikroadomány-gyűjtő nagy ládikáról”. A főpolgármester akkor is azt állította, hogy jogszerű, de anonim módon gyűjtöttek adományt. Amikor pedig a műsorvezető megkérdezte, hogy „hol gyűjtöttek kis ládikában eurót?”, Karácsony rávágta: Magyarországon.

Nem kis ládika, nyilván nagy ládika”

– tette hozzá a főpolgármester.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató