2023. december 10. - Judit
EUR : 382.59
USD : 355.01
Időjárás ikon

Karácsony bemondta: nagyon jó polgármester vagyok, ezért gyenge a Fidesz Budapesten

A Szabad Európának adott interjút Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, aki a 2024-es önkormányzati választások kapcsán arról is beszélt, hogy november végére a kerületek nagy részében megállapodhatnak a pártok a polgármesterjelöltekről.

Karácsony október 23-i beszédében ígérte meg, hogy „heteken belül” összehozza az ellenzéki pártok budapesti összefogását a jövő évi önkormányzati választásokra. A főpolgármester szerint ez már tényleg nincs messze, bár néhány kerületben még vannak vitás kérdések, november végére a megállapodások nagy része meglesz.

„Több párttal gyakorlatilag sikerült megállapodni. Azt gondolom, hogy lesz néhány kerület, ahol nem fogjuk megoldani a feladványt idén”.

A főpolgármester hozzátette, egy kezén meg tudja számolni azokat a kerületeket, ahol érdemi vita van a pártok között, „a kerületek túlnyomó többségében azt gondolom, hogy teljesen világos, hogy ki lesz az ellenzéki összefogás polgármesterjelöltje”. Azt viszont nem tartja valószínűnek, hogy bármelyik kerületben előválasztást tartsanak, szerinte a vitás kérdéseket most a tárgyalóasztalnál kell megoldani, a határidő pedig „egy nagyon jó múzsa”. Azt nem tudja, hogy a pártok mennyire tárgyalnak egymással, „közös tárgyalóasztal nincs”.

„Én szinte kizártnak tartom, hogy az ellenzék ne nyerne Budapesten” – jelentette ki. „A Fidesz nem azt a hibát követte el, hogy nincs Tarlós Istvánnak Facebook-oldala, meg nincs Tarlós Istvánnak utóda a Fidesz oldalán, azt a hibát követték el, hogy szembementek ezzel a várossal”. A közvélemény-kutatások is azt mutatják, hogy Budapesten csökkent a Fidesz népszerűsége.

„Ha én egy közepesen jó főpolgármester lennék, ha az ellenzék egy közepesen jó teljesítményt nyújtana, akkor is megnyerné a választást. De hál' Istennek, nem ez van. Szerintem az ellenzéki koalíció jó teljesítményt nyújtott, pedig borzalmasan nehéz körülmények között dolgoztunk”.

Karácsony bizakodó, a Szabad Európának azt mondta, ő úgy számol, hogy a közgyűlési többség is meglesz, kivétel nélkül meg fogják nyerni azokat a kerületeket, ahol 2019-ben nyertek, és olyanokban is nyerni fognak, ahol most fideszes polgármester van. (A 2019-es választáson a 23 kerületből 14-ben nyertek az ellenzéki pártok polgármesterjelöltjei, 7 kerületet fideszes jelölt húzott be, míg 2 kerületben a Fidesz támogatásával induló független polgármester győzött.)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató