2024. május 18. - Alexandra, Erik
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon23°11°

36 koraszülött csecsemő van életveszélyben Gázaváros legnagyobb kórházában

A Sifa kórház igazgatója elmondta, hogy tömegsírba kellett temetniük hét koraszülött csecsemőt, akik az életben tartásukhoz szükséges áram hiánya miatt haltak meg. 

A Gázai övezet északi részén már csak egy kórház képes fogadni betegeket, a többibe csak a harcok elől menekülnek, ellátás nincs – közölte kedden az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA).

Már csak hajlékul tud szolgálni Gázaváros legnagyobb kórháza, a Sifa is, amelyet izraeli csapatok vesznek körül, és amelyben az orvosok szerint 36 koraszülött csecsemő van életveszélyben, mert nincs áram az inkubátorok működtetéséhez.

A Sifa kórház igazgatója közölte, hogy legkevesebb "179 holttestet" temettek el kedden egy tömegsírba a létesítmény udvarán. Hozzátette, hogy hét koraszülött csecsemő az életben tartásukhoz szükséges áram hiánya miatt meghalt. "Kénytelenek voltunk tömegsírba temetni őket" – mondta Mohammed Abu Szalmija. "Holttestek hevernek a kórházkomplexum folyosóin, és a halottasházak hűtőkamráiban sincs már áram", mert az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet közötti háború október 7-i kezdete óta egyetlen csepp üzemanyag sem érkezett a Gázai övezetbe – tette hozzá.

A nap folyamán az izraeli hadsereg közleményben arról tájékoztatott, hogy megkezdték az inkubátorok szállítását Izraelből a Sifába. Nem volt világos, hogy az inkubátorokat leszállították-e már, valamint hogy hogyan fogják ellátni őket energiával.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága hétfőn megpróbált evakuálni mintegy hatezer beteget, dolgozót és kitelepített embert egy másik gázavárosi kórházból, az Al-Kudszból. A Vöröskereszt szerint azonban a konvojnak vissza kellett fordulnia a harcok miatt.

Az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynöksége (UNRWA) közölte, hogy szerdára kifogyhat az üzemanyag, ami miatt leállhat a legtöbb segélyezési művelet.

Az ügynökség nem tudja folytatni a korlátozott élelmiszer- és gyógyszerszállítmányok importját sem az egyiptomi rafahi átkelőn keresztül, amely a Gázai övezet egyetlen összeköttetése a külvilággal.

Az üzemanyaghiány olyan drámai, hogy az Egyiptomból a rafahi átkelőn keresztül érkező segélyszállítmányokkal megrakott teherautókat keddtől kezdve nem lehet kirakodni, mert nincs üzemanyag a targoncákhoz, illetve a járművekhez, amelyekkel el tudnák szállítani az élelmiszereket, vizet és gyógyszereket a rászorulóknak.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató