2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Négynapos fegyverszünet lesz a Gázai övezetben

Az izraeli kormány szerdán jóváhagyott egy megállapodást, amely biztosítja a Hamász 50 túszának szabadon bocsátását palesztin foglyokért cserébe, és négynapos fegyverszünetet a Gázai övezetben. Ez az enyhülés első érezhető jele a hosszú ideje tartó háború után – írta meg az Index.

A kormány jóváhagyta a megállapodás első szakaszának tervezetét, amely értelmében legalább 50 elrabolt embert – nőket és gyerekeket – szabadon engednek, és négy napig szünet lesz a harcokban  – áll a héber nyelvű kormányzati közleményben, amelyet az AFP francia hírügynökséghez küldtek.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök a megállapodást helyes döntésnek nevezte, és a kabinet már kedden este jóvá is hagyta azt. 

A Gázai övezetet október 7-én sújtó iszlamista támadás során mintegy 240 embert raboltak el.

A Hamász vezetője, Iszmáil Háníje, előrehaladásról számolt be a tárgyalásokon, és üdvözölve a „humanitárius fegyverszüneti” megállapodást. A tárgyalásokon az USA, Izrael és a Hamász között háromoldalú megállapodás történt, Katar közvetítésével.

A megállapodás értelmében az első szakaszban 50 túsz szabadon bocsátásáról döntöttek, cserébe 150 izraeli palesztin fogoly szabadon bocsátásáért, akik között nők és fiatalkorúak is vannak. 
A szabadult foglyoknak engedélyezik, hogy visszatérjenek otthonaikba ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi területeken.

A Hamász a túszokat 12-13 fős csoportokban fogja szabadon engedni, naponta egy csoporttal, és a tűzszünetet tízes csoportok elengedésével egy nappal meghosszabbíthatják. Az egyezmény a következő 24 órán belül lép hatályba.

Az izraeli kormány hangsúlyozta, hogy a tűzszünet után továbbra is arra összpontosít majd, hogy „felszámolja” a Hamászt, és biztosítsa, hogy a palesztin iszlamista mozgalom további túszait is szabadon engedjék. Az izraeli hadsereg és biztonsági erők folytatják a háborút a területen, hogy garantálják Izrael biztonságát.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató