2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

A Pfizer beperli Lengyelországot a Covid-19 vakcinák miatt

Az amerikai Pfizer gyógyszeripari óriásvállalat kiélezte viszályát Lengyelországgal a Covid-19 vakcina felesleges mennyisége miatt, amelyeket a korrupciós botrányba keveredett Európai Unióval kötött nagyszabású szerződés keretében rendeltek meg.

Az ügyet a héten nyújtották be Brüsszelben. A Pfizer 6 milliárd zlotyt (1,5 milliárd dollár) követelt azért a 60 millió adagért, amelyet a lengyel kormány visszautasított, miután 2022 áprilisában leállította az oltások átvételét. Varsó egy ellentmondásos szerződés értelmében volt arra kötelezve, hogy megvásárolja a Covid-19 oltások rá eső részét, amelyet az Európai Bizottság 2021-ben Ursula von der Leyen sms-ben kötött a Pfizerrel az uniós országok nevében.

Az EU végül 1,1 milliárd adagot rendelt a szerződés keretében, és a Covid-19 világjárvány lecsengésével vakcinabőség alakult ki az uniós államokban. Az EU ügyészség bejelentette, hogy korrupció és titkos háttéralkuk gyanúja miatt vizsgálatot indít a közbeszerzési eljárással kapcsolatban.

Lengyel tisztviselők megkérdőjelezték Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének szerepét az üzlet megkötésében. Von der Leyen elismerte, hogy heteken át bizalmasan kommunikált a Pfizer vezérigazgatójával, Albert Bourlával a szerződéstárgyalások során, de az Európai Bizottság tavaly közölte, hogy a vezetővel folytatott sms üzenetváltásait nem sikerült megtalálni.

A Pfizer által indított per első tárgyalására a tervek szerint december 6-án kerül sor. A vállalat az év elején felajánlotta, hogy több időt ad az EU-nak a kötelező érvényű szerződés szerinti minimális vakcinavásárlás teljesítésére, de ragaszkodott ahhoz, hogy a blokknak teljes egészében ki kell fizetnie a szerződésben meghatározott adagszámot.

(Politico)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató