2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

Budapesten fog tárgyalni Charles Michel Orbán Viktorral

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Magyarországra utazik, hogy kétoldalú megbeszélést folytasson Orbán Viktor miniszterelnökkel az Európai Tanács ülésének előkészítéseként, írja az X-en Ecaterina Casinge, Michel szóvivője. A találkozót december 14-15-én tartják.

 

Magyarország 2024 második felében vehetné át a Tanács elnökének szerepét - hogy ez a gyakorlatban mivel jár, arról a szervezet honlapján olvashatnak bővebben. Ezt az EU-ban annyira nem nézik jó szemmel, hogy az Európai Parlament júniusban jelentős többséggel fogadott el egy határozatot, amely kétségbe vonja, hogy Magyarország el tudná látni az elnökségi szerepet. Varga Judit akkori igazságügyi miniszter szerint teljesen felesleges volt erről szavazni, mivel a Parlamentnek az ügybe nincs túl nagyon beleszólása.

A látogatás mögött állhat Orbán Michelnek írt - a Politico által körbejárt levele -, amelyben azzal fenyeget, hogy kisiklatja az Ukrajnáról szóló tárgyalásokat, amennyiben az uniós vezetők nem kezdenek stratégiai megbeszélésbe Kijevvel kapcsolatos politikájukról. Orbán az orosz-ukrán háború jelenlegi helyzete miatt tartja sürgősnek a megbeszélést. A lap szerint Orbán azért fokozza a feszültséget, mert próbál befolyást szerezni a 13 milliárd eurós uniós támogatással kapcsolatban, amelyet a Bizottság a jogállamisági reformokról szóló döntéséig továbbra is blokkol - igaz, egymilliárd euró megelőlegezésére már mintha hajlandó lenne a szervezet.

Több érvet sorakoztattak már fel amellett, hogy EU-s szempontból miért megfontolandó a 2010 óta a jogállamiságot leépítő, a demokratikus intézményeket kiüresítő, EU-ellen hangoló Magyarország elnöklését gáncsolni. Azonban egy júliusban megjelent tanulmány, azzal érvel, hogy a jelenlegi politikai lehetőségek közül talán mindenki jobban jár, ha mégiscsak jövőre kerül az ország az elnöki székbe.

(Politico)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató