2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

„Már létezik stratégiai partnerség Kijevvel” – reagált Orbán Viktor szavaira Charles Michel

Az Európai Tanács elnöke Dubajban úgy fogalmazott, ez a megállapodás „számos lehetőséget kínál az Ukrajnával való szoros együttműködésre”.

Az Európai Uniónak már van társulási megállapodása Ukrajnával – közölte pénteken Charles Michel, amikor arra kérték, kommentálja Magyarország azon felhívását, hogy a tagsági tárgyalások megkezdése előtt írjon alá „stratégiai partnerséget” Kijevvel – írta a Reuters.

A lap felidézte, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök a „stratégiai partnerséget" szorgalmazta egy nyilatkozatában ahelyett, hogy hagyná Ukrajnát előrehaladni az esetleges uniós tagság felé vezető úton.

A Reuters megjegyezte, hogy a magyar kormányfő megjegyzései az uniós vezetők december 14-15-i csúcstalálkozója előtt hangzottak el, ahol a 27 tagállam egyhangú döntésére van szükség ahhoz, hogy 

a végső feltételek teljesítése után Ukrajna megkezdhesse a csatlakozási tárgyalásokat.

A lap szerint Orbán megjegyzései fenyegetéseket hordoznak magukban, és megtagadják Kijevtől az „áhított” uniós tagságot, miközben az ország azért küzd, hogy visszavágjon a 2022 februárjában indított orosz inváziónak.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke – aki pár nappal korábban Budapesten egyeztetett fontos kérdésekben a magyar miniszterelnökkel –, a Reutersnek a Dubajban megrendezett ENSZ Klímacsúcson csúcstalálkozón reagált Orbán megjegyzéseire:

Társulási megállapodásunk van Ukrajnával, amely számos lehetőséget kínál az Ukrajnával való szoros együttműködésre”

– jelentette ki Michel.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató