2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Politico: brit diplomaták hamarosan nyomást gyakorolhatnak Ukrajnára

A brit diplomaták hamarosan nyomást gyakorolhatnak Ukrajnára, hogy folytasson béketárgyalásokat Oroszországgal – állítja a Politico Jack Blanchard diplomáciai körökben folytatott “beszélgetésekre” hivatkozva.

A “Politics at Jack and Sam’s” podcast legutóbbi epizódjában hétfőn Blanchard megjegyezte, hogy “Ukrajna nagy ellentámadása egyáltalán nem volt olyan sikeres, mint ahogy azt az emberek remélték, és ez nagy kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna képes-e megnyerni ezt a háborút bármilyen értelmes katonai módon”.

Ennek fényében Blanchard azt állította, hogy

brit “diplomáciai körökben” pletykák keringenek arról, hogy “nyomást gyakorolnak Kijevre, hogy üljön le és tárgyaljon”.

Bár az újságíró nem szolgált további részletekkel e pletykákról, megjegyzései egy Washington Post-cikk nyomán hangzottak el, amely szerint Ukrajna figyelmen kívül hagyta az amerikai és brit tisztek által kidolgozott ellentámadási stratégiát, amely áprilisban a frontvonal egyetlen szektora elleni koncentrált támadást javasolt, és inkább júniusra halasztotta a műveletet, és erőit több tengely mentén osztotta szét.

“Semmi sem a tervek szerint ment” – állapította meg a Post, hozzátéve, hogy Ukrajna ragaszkodása a saját taktikájához és ütemtervéhez “súrlódásokat és kételyeket generált Washington és Kijev között”.

Az orosz védelmi minisztérium legfrissebb adatai szerint Ukrajna 125 ezer katonát és 16 ezer nehézgépjárművet veszített az ellentámadás kezdete óta eltelt hat hónap alatt.

Blanchard nem az első újságíró, aki azt állítja, hogy a kijevi rezsim finanszírozói készek a békét szorgalmazni. A múlt hónapban a Bild című német bulvárlap azt állította, hogy

az Egyesült Államok és Németország csökkenti az Ukrajnának szánt fegyverszállításokat, hogy ezzel próbálják rávenni Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt az Oroszországgal való tárgyalásokra, anélkül, hogy ezt kifejezetten kérnék tőle.

Az amerikai külügyminisztérium visszautasította a Bild jelentését, James O’Brien szóvivő pedig kijelentette, hogy a döntés, hogy mikor folyamodik a békéért, “Ukrajna saját döntése”.

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára a kanadai Halifax biztonsági fórumon néhány nappal a jelentés megjelenése előtt azt mondta, hogy “Ukrajnát aggasztja, hogy egyes partnerek között felerősödtek a tárgyalások szükségességéről szóló viták…”.

Danyilov ragaszkodott ahhoz, ahogy Zelenszkij is többször tette a konfliktus kezdete óta, hogy “Ukrajna és az ukrán nép a végsőkig harcolni fog. Biztosak vagyunk a győzelmünkben”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató