2024. február 28. - Elemér
EUR : 389.02
USD : 358.44
Időjárás ikon15°10°

Botrány: lemondott a brit bevándorlási miniszter

Egy törvényjavaslattal kapcsolatos vita áll a lemondás hátterében.

A brit bevándorlási ügyekért felelős brit államminiszter, Robert Jenrick benyújtotta lemondását, miután a londoni kabinet sürgősségi törvénytervezetet hozott nyilvánosságra, amely lehetővé teszi a migránsok Ruandába való áttelepítésétét.

A friss törvényjavaslat lehetővé tenné, hogy a londoni alsóház Ruandát biztonságos országként azonosítsa.


Jenrick lemondását szerda este James Cleverly, brit belügyminiszter is megerősítette. A távozó miniszter lemondását azzal indokolta, hogy a kormány áttelepítési programját célzó törvényjavaslat nem terjed elég messzire. A lemondásról szóló levelében Rishi Sunak kormányfőnek írta, hogy a kormánynak fel kell vállalnia a nemzetközi jog vitatott értelmezéseivel kapcsolatos felelősségét. Jenrick kifejtette, hogy ebben a formában nem látja esélyesnek a törvényjavaslat sikeres elfogadását, és emiatt nem tudja azt a képviselőház elé vinni.

Patthelyzet

A The Times elsőként számolt be Jenrick lemondásáról, miután Sunak elutasította az emberi jogok európai egyezményétől való eltérést célzó követelését. Az áttelepítési programot még Boris Johnson volt kormányfő kötötte meg Ruandával tavaly, de a brit legfelsőbb bíróság novemberben jogellenesnek minősítette a tervet. 

A bíróság álláspontja szerint fennáll a veszélye annak, hogy a Nagy-Britanniából áttelepített menedékkérőket Ruanda később visszatoloncolja azokba az országokba, ahonnan elmenekültek, vagy olyan országokba, ahol jogsértés vagy üldöztetés fenyegeti majd őket, ez pedig ellentétes a nemzetközi és brit emberi jogi törvényekkel. Jenrick, aki 2021 októbere óta látta el tisztségét.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató