2024. május 16. - Botond, Mózes
EUR : 386.64
USD : 358.53
Időjárás ikon21°12°

Putyin: Orbán Viktor nem oroszbarát politikus, hanem Magyarország nemzeti érdekeit védi

Éves nagy sajtótájékoztatót tart az orosz elnök. Robert Fico szlovák és Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem oroszbarát politikusok, hanem "nemzetbarátok", országaik érdekeit védik - jelentette ki Putyin.

Vlagyimir Putyin az eredmények összegzését kezdte az éves nagy sajtótájékoztatóját - válaszolt arra a kérdésre, hogy milyen feladatok vannak számára otthon és külföldön.

"Már sokszor elmondtam, nem bűn megismételni magam. Egy olyan ország számára, mint Oroszország, országunk létezése és puszta létezése szuverenitás nélkül lehetetlen" - mondta Putyin arra a kérdésre válaszolva, hogy a múlt héten jelentette be, hogy indul az elnökválasztáson, mik a fő feladatai belföldön és külföldön.

Az újságírók az "Év eredményei" című műsorhoz felállított stúdióban vannak, és az elnök beszéde alatt sorra hangzanak el a polgárok és a sajtó kérdései.

A sajtótájékoztatót Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő moderálja.

 

Stabil az orosz gazdaság

Oroszország pénzügyi és gazdasági rendszere stabil, ez elegendő biztonsági tartalékot nyújt az orosz gazdaság számára, és nemcsak az úgynevezett partnerek, hanem maga az ország számára is meglepetés volt - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök.

"A második dolog az ország pénzügyi és gazdasági rendszerének stabilitása. Mint kiderült, őszintén szólva meglepetés volt az úgynevezett partnereink és sokunk számára, hogy Oroszország az előző évtizedek során felhalmozta az erő és a stabilitás ezen tartalékát a pénzügyek és a gazdaság terén" - összegezte az év eredményeit Putyin. 

Oroszország gazdasági növekedésének legfontosabb mutatója a GDP növekedése, amely az év végére várhatóan 3,5 százalékos lesz, ami jó mutató, és azt mutatja, hogy a tavalyi visszaesést sikerült behozni - mondta.

"Igen, tegnap, azt hiszem, a pénzügyminiszter bejelentett néhány számadatot. A gazdasági növekedés legfontosabb mutatója a bruttó hazai termék növekedése. Az év végére 3,5 százalékot várnak. Ez egy jó mutató. Azt jelenti, hogy a tavalyi visszaesésből kilábaltunk. Ott, azt hiszem, 2,1 százalék volt. Ha idén +3,5% lesz, az azt jelenti, hogy behoztuk a visszaesést, és komoly lépést tettünk előre" - magyarázta Putyin.

 

Szuverenitás

"A legfontosabb dolog a szuverenitás megerősítése, de ez egy nagyon tág fogalom. A külső szuverenitás megerősítése, hogy úgy mondjam, az ország védelmi képességének és külső biztonságának megerősítését jelenti. A közszuverenitás erősítését jelenti, azaz az ország polgárai szabadságjogainak feltétel nélküli biztosítását, politikai rendszerünk, a parlamentarizmus fejlesztését. És végül a biztonság és a szuverenitás biztosítását a gazdasági szférában, a technológiai szuverenitást" - tette hozzá az elnök.

 

„Az ajándékozásnak egyszer vége lesz” - Putyin figyelmezteti Ukrajnát

Ukrajna már szinte semmit sem termel, bár igyekszik megőrizni az ipar maradványait - mondta Vlagyimir Putyin.

"Mindent ingyen hoznak nekik, de egyszer ennek vége lehet. És minden jel szerint apránként véget is fog érni..." - tette hozzá. Pontosította, hogy a Nyugat mindent leszállított Ukrajnának, amit ígért, sőt még többet is, de Oroszország ezt a haditechnikát megsemmisíti.

 

Az orosz elnök megemlítette Orbán Viktort

Az orosz elnök szerint Orbán Viktor nem oroszbarát politikus, hanem Magyarország nemzeti érdekeit védi az unió más vezetőivel szemben:

"Fico megjelent most a választások után, valamint Orbán Viktor Magyarországon, már sokszor mondtam, ők nem oroszbarát politikusok, hanem nemzetbarátok, védik az érdekeiket. De már nincsenek ilyenek, egyszerűen nem léteznek, ez a "nagy testvértől" - az államoktól - való nagy függőség miatt van..."

- mondta Putyin.

 

Nincs szükség újabb mozgósításra

Nincs szükség második mozgósítási hullámra - mondta az orosz elnök az évet összegezve.

"Van-e szükség újabb mozgósításra? A mai napig nincs rá szükség" - mutatott rá egy újabb mozgósítás lehetőségét firtató kérdésre válaszolva.

Az államfő emlékeztetett arra, hogy a részleges mozgósítás során 300 ezer embert hívtak össze. Ezt követően a hatóságok áttértek a katonai személyzet szerződéses alapon történő toborzására, egy évre 412 ezer embert terveztek a csapatokhoz vonzani. Tegnapra azonban már 486 ezer önkéntes katonát toborzott a hadsereg - mondta Putyin.

 

Fontos a fiatalok hazafias nevelése

A fiatalok hazafias nevelése rendkívül fontos, és már most több mint ezer, a különleges hadmúveleti zónából visszatért ember dolgozik a fiatalabb generációval - mondta.

"A fiatalok nevelése a legjobb, nem rossz értelemben vett hazafiság szellemében - ez rendkívül fontos, és mi már el is kezdtük. Több mint ezer katonatársuk, bajtársuk, akik szolgáltak, már visszatértek a békés életbe, több mint ezren dolgoznak az iskolákban és a tizenéves gyermekcsoportoknál" - mondta.

 

Kijev arra törekszik, hogy kiírtsák az ukránokat

Kijev a kiirtás felé löki a népét, maguk az ukrán katonák is azt mondják, hogy ez egyirányú út - magyarázta az orosz elnök.

"Nem is tudom, miért csinálják ezt - a puszta kiirtás felé lökdösik a népüket. Az ukrán katonák maguk mondják, hogy ez egyirányú út" - mondta az orosz elnök.

Putyin kigúnyolta Zelenszkij nyugati útjait is

Kijev utazik és nógatja a pénzt, ennek érdekében igyekszik az ellentámadás "sikereit" felmutatni - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök.

"Ez nyilvánvalóan összefügg az ukrán vezetés utazásaival, hogy további pénzt könyörögjön az ország fenntartására, a katonai komponensre, felszerelésre, lőszerre. A megközelítés, úgy tűnik, az, hogy amíg ők járnak és könyörögnek, addig az ukrán fegyveres erőknek van némi esélyük arra, hogy mindenáron, veszteségek nélkül, az úgynevezett ellentámadás keretében valamiféle sikert érjenek el. - összegezte Putyin.

 

Ukrajna nem Gáza

Vlagyimir Putyin orosz elnök kommentálta a közel-keleti helyzetet.

"Ami (a Gázai övezetben - a szerk.) történik, az természetesen katasztrófa. Most az ukrán válsággal kapcsolatos helyzetről beszéltünk, de önök és mindenki itt és az egész világ láthatja: nézzék meg a különleges katonai műveletet és azt, ami Gázában történik, és érezzék a különbséget. Ukrajnában semmi ilyesmi nincs"

- mondta.

Putyin megjegyezte, hogy a török elnökkel együtt hasonlóan vélekedik erről a helyzetről. Hangsúlyozta, hogy nemrég kész volt meglátogatni ezt az országot, de Erdogan nem tudott megállapodni a találkozóról.

Ami a Gázai övezetet illeti, az enklávéban kell tartani az embereket, masszív humanitárius támogatást kell nyújtani a helyi lakosságnak. Moszkva konkrétan felajánlotta, hogy orosz kórházat nyit ott, de az izraeli fél ezt nem tartotta biztonságosnak. Ennek ellenére van egy megállapodás Tel-Avivval az orvosi felszerelések és gyógyszerek szállításának növeléséről.

 

 

A sport és a politika

A gázai helyzettel kapcsolatban az elnök azt mondta, hogy a sport túlmutat a politikán. Hozzátette, hogy nem helyes "ujjal mutogatni" másokra.

Putyin szerint mind az oroszoknak, mind az izraelieknek el kell menniük az olimpiára.

Ugyanakkor gondosan elemezni kell a NOB feltételeit, és ha azok célja, hogy "elvágják" vezetőinket, "leépítsék" nemzeti csapatunkat, megmutassák, hogy az orosz sport nem fejlődik, akkor a sportminisztériumnak és a Nemzeti Olimpiai Bizottságnak kiegyensúlyozott döntést kell hoznia a sportolók részvételéről.

 

Argentína és a dollár

Újságírói kérdés: Javier Milei nemrég lett Argentína új elnöke, aki a dollárt fogja bevezetni nemzeti valutaként. Eközben Oroszország fokozatosan elhagyja az amerikai valutát. Mi a helyzet ezen a területen?

Putyin hangsúlyozta, hogy tisztában van az argentin elnök kezdeményezésével. Emlékeztetett arra, hogy ebben az országban 143 százalék körüli az infláció, és nagy az államadósság.

Az államfő szerint

a dollárra való átállás jelentős szuverenitásvesztés.

Az elnök megjegyezte, hogy a dollárhoz való kötöttség súlyos társadalmi és gazdasági következményekkel jár. A hazai gazdasági problémák megoldása során minden állam elsősorban a szociális kötelezettségekre gondol. Putyin szerint különösen Oroszország a nyomás ellenére megbirkózik ezzel a feladattal.

A dollárhoz való kötöttség viszont, amikor problémák merülnek fel, a költségvetési kiadások csökkentéséhez vezet, beleértve az orvostudományt, az utakat, az oktatást stb. Mindazonáltal ez Argentína belügye - jegyezte meg Putyin.

 

Széles látókör 

Mi segít egy elnöknek túlélni mások támadásait? - érkezett a kérdés.

A kötelességtudat – válaszolta Putyin.

Törekednie kell a legfontosabb dolog kiválasztására, és mindent meg kell tennie céljai elérése érdekében, nem figyelve a „héjakra”. A látómezőnek azonban szélesnek kell lennie - válaszolta az orosz elnök.

 

Kína és a BRICS

Ami a BRICS-országokat illeti, az orosz-kínai kapcsolatok a világ stabilitásának egyik alapvető biztosítékává váltak.

Moszkva úgy látja, hogy a NATO megpróbálja felszítani a helyzetet az ázsiai-csendes-óceáni térségben. Az Oroszország és Kína közötti barátság viszont nem irányul senki ellen, ellentétben az észak-atlanti szövetség országaival.

Putyin megjegyezte, hogy a Pekinggel való interakció szintje hihetetlenül magas. A kereskedelmi forgalom idén több mint 200 milliárd dollár lesz, ami 30 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest. Ugyanakkor az együttműködés különböző területeken fejlődik, többek között az infrastruktúra és a csúcstechnológia területén. Hszi Csinping kínai elnök idén márciusi látogatása jelentős lendületet adott. Akkor nyolc területen sikerült megállapodni a kapcsolatok fejlesztéséről - mondta Putyin.

 

Putyin nyitott embernek nevezte magát

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy ő nyitott és demokratikus nézeteket valló ember.

"Én a nyílt, demokratikus meggyőződések, nézetek embere vagyok" - mondta Putyin válaszul arra, hogy a New York Times riportere megköszönte a lehetőséget, hogy részt vehetett az év végi sajtótájékoztatón.

 

Oroszországnak sok támogatója van a Nyugaton

Nyugaton sokan úgy gondolják, hogy Oroszország mindent jól csinál, rengeteg támogatója van a hagyományos értékek védelmében - mondta.

"Tudom, hogy nemcsak a német városokban, hanem Európa sok más városában és az Egyesült Államokban is - nem beszélek a világ más régióiról - nagyon sokan hisznek abban, hogy mi mindent jól csinálunk" - mondta az államfő.

Hangsúlyozta, hogy Oroszország nem fél a nemzeti érdekeiért harcolni anélkül, hogy másokéba beleszólna, és ezt sokan támogatják.

 

Odessza orosz város

A Fekete-tenger partvidékének és a Krímnek soha semmi köze nem volt Ukrajnához, Odessza pedig orosz város – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtöki évértékelő sajtóértekezletén.

Putyin álláspontja szerint a tragédia ellenére az orosz és az ukrán alapvetően egy nép, és ami most történik, polgárháborúhoz hasonlítható.

Odessza orosz város, hiszen tudjuk

– mondta Putyin.

Azt hangoztatta, hogy az ukrajnai területek délkeleti része mindig is oroszbarát volt, a Fekete-tenger partvidékét, amely az orosz-török háborúk eredményeként került Oroszországhoz, Lenin adta oda Ukrajnának.

 

 

Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató