2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Rasszizmus miatt nyert pert a brit hadsereg ellen egy rasztahajú katona

Dwight Pile-Gray 15 évet húzott le a hadseregnél, a Gránátos Gránátezred kürtöse is volt.

Rasszizmus miatt perelte be a brit hadsereget az első rasztahajú gárdista, és nyert – írja a BBC.

DWIGHT PILE-GRAY 37 ÉVES KORA ÓTA, 2005-TŐL SZOLGÁLT A BRIT HADERŐNÉL, Ő VOLT AZ ELSŐ, AKINEK ENGEDÉLYEZTÉK A RASZTAHAJ VISELÉSÉT. PILE-GRAY KONTYBAN HORDTA A HAJÁT, NEM NYÍRTA AZT LE.

Elmondása szerint 15 éves pályafutása alatt – melynek során megjárta a medvebőr kucsmát viselő Gránátos Gránátezred kürtösi pozícióját is – folyamatosan tapasztalt különböző rasszista megnyilvánulásokat. Ezek egy része (például az olyan kérdések, hogy rasztaként miért nem pacifista, vagy hogy drogozik-e) Pile-Gray szerint leginkább a katonatársai tudatlanságából fakadtak, de voltak keményebb beszólások is. Többek között olyanok is, amik a nemi szervét becsmérelték, sőt többször lenégerezték.

2021-BEN AZTÁN NYÍLT ÖSSZETŰZÉSBE KERÜLT KATONATÁRSAIVAL, AZ ÜGY VÉGE PEDIG AZ LETT, HOGY FEGYELMI ELJÁRÁST INDÍTOTTAK VELE SZEMBEN FEGYELEMSÉRTÉS OKÁN.

Ekkor hagyta ott a sereget Pile-Gray, aki távozásával egy időben szolgálati panaszt tett. Az elutasítás után a munkaügyi bírósághoz fordult, amely nemrég kimondta: hátrányos megkülönböztetés érte az őrmestert a hadseregnél, és nem volt jogszerű az ellene indított fegyelmi eljárás sem.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató